Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD välkomnar FP:s förslag

SD välkomnar FP:s förslag om språkkrav på invandrare. Partiet, som även vill ha ett samhällskunskapstest, är dock kritiskt till ett av förslagen.

– Förslagen är bra, förutsatt att de menar allvar den här gången. Det är anmärkningsvärt att FP har suttit i regeringsställning – dessutom med ministerposten för integration – och inte genomfört det här som de lovat flera gånger tidigare. Att hänvisa till att man inte fått gehör i Alliansen håller inte, säger SD:s integrationspolitiska talesperson Paula Bieler.

– Blir det verklighet av förslagen och det visar sig att det inte bara är prat när opinionssiffrorna dalar, då är det givetvis bra. Det skulle kunna vara avgörande för hur vi skulle ställa oss till exempelvis en budget. Vi har även föreslagit att ett språktest ska ackompanjeras av ett allmänt samhällskunskapstest.

FP tar än en gång upp språkkravet på invandrare som ska bli svenska medborgare på DN Debatt på onsdagen. Försörjningskrav på anhöriginvandrare, permanenta uppehållstillstånd till självförsörjande och sänkta ingångslöner är andra saker som partiledaren Jan Björklund med flera nämner som recept på en effektivare integration. Men också att avskaffa vårdnadsbidraget som övriga Alliansen fick igenom. 

– Vi står bakom vårdnadsbidraget. Generellt är det olyckligt att ta bort reformer som inte är kopplade till integrationspolitiken och som fyller ett helt annat syfte. Att förhindra föräldrar från att vara hemma med sina barn mer är ingen lösning, säger Paula Bieler.

Socialdemokraternas ordförande i Stockholm, riksdagsledamot Veronica Palm, kallar debattartikeln för ”mörkbrun hundvisselpolitik” på Twitter.

MP:s gruppledare och talesperson i migrationsfrågor, Maria Ferm, skriver ”Oerhört tragiskt att Folkpartiet föreslår tillfälliga uppehållstillstånd. Håller familjer isär, försvårar integrationen, kostar mer pengar”.

KD är avvaktande positivt.

– Det är bra att fler partier kommer med förslag på detta område. Vi tittar på alla förslag som kommer upp på bordet. Detta dyker säkert upp i förhandlingar inom Alliansen. Att vi och Folkpartiet har olika åsikter om vårdnadsbidraget är känt sedan tidigare, skriver Kristdemokraternas gruppledare Emma Henriksson i ett sms till DN.

Centerpartiet presenterade på onsdagen egna integrationspolitiska förslag. De rör inte språk, men har liksom FP fokus på arbetsmarknad. ”En tydligare arbetslinje ger mer integration”, skriver FP och ” Jobben är nyckeln till en bättre integration”, skriver C.

– Vi vill införa samma jobbstimulans i etableringsstödet som finns i försörjningsstödet. Det ska löna sig bättre att gå in i jobb, när du fått jobb ska inte etableringsstödet försvinna annat än stegvis under de två år du är i etableringen eller om du får ett heltidsjobb med lön över en viss nivå, säger Annie Lööf i ett uttalande.

DN har sökt Vänsterpartiet och Moderaterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.