Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD väntar med besked om budgetomröstning

Sverigedemokraterna kommer inte att ge besked om hur partiet ställer sig i den slutliga budgetomröstningen förrän nästa vecka. Det innebär att ärendet kommer att behandlas i riksdagens finansutskott på torsdag – utan att SD bekänner färg.

– Oavsett om vi har tagit ett beslut eller inte kommer det inte att märkas i finansutskottet. Vi kommer bara att yrka reservation för vår egen budget, säger Henrik Vinge, pressekreterare åt SD-ledaren Jimmie Åkesson och hans vikarie Mattias Karlsson, till DN.

Förra veckan meddelade flera SD-toppar som vice partiledaren Jonas Åkerlund att de bestämt sig för hur de anser att partiet ska agera i den slutliga budgetomröstningen när de två största förslagen ställs mot varandra. Ändå hemlighålls beslutet.

Det dröjer enligt vikarierande partiledaren Mattias Karlsson troligen till budgetdebatten den 3 december innan SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt ger besked om SD ska rösta på alliansens budget och utlösa en regeringskris. Alternativet är att SD lägger ner sina röster som partiet gjort under den gångna mandatperioden.

I morgon, tisdag, kommer den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson tillbaka till Sverige  efter en resa i USA. Men något besked väntas han inte ge efter SD:s gruppmöte i riksdagen på tisdagen.

– Det är möjligt att vi beslutat hur vi ska göra i nästa led då. Men det kommer inte att framgå, säger Henrik Vinge.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven för utbrändhetssymtom till den 30 november. Hans sjukskrivning kan komma att förlängas, men även om han är sjukskriven har hans vikarie Mattias Karlsson sagt till DN att Åkesson fattar det slutliga beslutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.