Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD vill bli känt för lag och rätt

Förberedelser inför Jimmie Åkessons tal i Almedalen. DN.se direktsänder talet som börjar klockan 19.00 på söndagskvällen.
Förberedelser inför Jimmie Åkessons tal i Almedalen. DN.se direktsänder talet som börjar klockan 19.00 på söndagskvällen. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Sverigedemokraternas partisekreterare och gruppledare Björn Söder inskärpte ”lag och rätt” som partiets främsta profilfråga när partiet höll presskonferens i Almedalen på söndagen. Jimmie Åkesson instämde.

– När vi går till val 2014 är vår ambition att de här kriminalpolitiska frågorna ska vara lika starkt förknippade med oss som vår invandringspolitik är i dag. Vi måste få trovärdighet i fler frågor, säger Jimmie Åkesson.

Polisens inre tjänstemän, de som SD kallar ”papperspoliser”, bör ersättas av civila motsvarigheter så att de polisutbildade personerna kan närvara i det offentliga rummet för att bekämpa brott och skapa trygghet, är ett huvudförslag.

Enligt SD har Moderaterna förlorat greppet om kriminalpolitiken och ”på justitiedepartementet” händer ingetför att man har inga idéer längre”.

Vidare poängterade Söder att SD är det parti som har överlägset högs närvaro i riksdagskammaren. Det förklarar han med kvittningssystemet som gör att de etablerade partierna avstår från att rösta i samma utsträckning som motståndarna har frånvarande ledamöter.

Att inte SD ingår i systemet, menar han, förhindrar honom och hans partivänner i kammaren att exempelvis resa på studieresor och annat. Söders sammanfattning av hur andra partier behandlar SD låter ”sandlåda”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.