Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-vill-hyra-fangelseplatser-utomlands/

SVENSK POLITIK

SD vill hyra fängelseplatser utomlands

1 min 56 sek. SD:s valmanifest lovar miljardsatsningar på välfärden och hårdare tag mot brott. Samtidigt vill partiet sänka skatten på inkomster och pension med 32 miljarder.

Fängelseplatser utomlands, avskaffade vårdköer och bättre arbetsvillkor för personal inom vården.

Det lyfter Sverigedemokraterna i sitt valmanifest, där partiet även vill se sänkt bensin- och dieselpris.

– Det är redan dyrt att tanka som det är, det ska inte bli dyrare, säger partiets miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Som sista riksdagsparti presenterade Sverigedemokraterna på onsdagen sitt valmanifest.

De fyra punkterna som lyftes fram var sänkning av bensin- och dieselpriset, satsning på kommunernas välfärdsverksamhet, avskaffande av skatteskillnaden mellan pension och inkomst av arbete samt hyrning av anstaltsplatser utomlands.

Sverigedemokraterna vill att bensin- och dieselpriset ska sänkas med 70 öre per liter.

– Det är redan dyrt att tanka som det är, det ska inte bli dyrare. Vi föreslår förändrade skatter och förändrad reduktionsplikt, säger SD:s miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen.

Reduktionsplikten innebär att drivmedelsleverantörer måste blanda i en viss mängd biodrivmedel.

Han säger också att partiet lyssnat på miljöforskning och miljöorganisationer som Greenpeace, för att säkerställa att förslaget har täckning ur ett miljöpolitiskt perspektiv.

SD vill göra stora neddragningar i kostnaderna för migration och integration, där de räknar med att spara cirka 30 miljarder kronor. De vill även lägga ned Arbetsförmedlingen och reformera arbetsmarknadspolitiken, något partiet räknar med att spara 28 miljarder på.

I stället vill SD lägga 5,3 miljarder mer till vården och 2,6 miljarder till äldreomsorg under nästa mandatperiod. 32 miljarder ska läggas på sänkt skatt på inkomster och pension och sju miljarder på offentliganställdas arbetsvillkor och på rätt till heltid.

I sitt valmanifest trycker Sverigedemokraterna på att förbättra levnadsstandarden för pensionärer och att deras politik skulle innebära 1.000 kronor extra i månaden för ett ”vanligt pensionerat par"”.

– Vi kommer att redan första året jämna ut skillnaden mellan inkomst av tjänst och inkomst av pension. Vi ser pensionsinkomster som inkomst av arbete och det ska beskattas lika, säger partiets sjukvårdspolitiska talesperson Per Ramhorn.

På det kriminalpolitiska området har SD länge tryckt på hårdare straff och partiet räknar med att deras politik kommer att leda till att fler människor sätts i fängelse. I valmanifestet förslås därför att Sverige hyr fängelseplatser utomlands – framför allt för långtidsdömda – något man tror skulle vara en billigare lösning än att alla finns i landet.

SD vill också lägga 1,5 miljarder på att höja polislöner med 6.000 kronor i månaden, något man också tror kommer att lösa problemen med att locka personer till polisutbildningen.

Läs mer: Finansministern om SD:s valmanifest: ”Inte ett seriöst budgetalternativ”