Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD vill införa lärlingsanställningar

Foto: Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna satsar på pensionärerna och lärlingsutbildningar i sin skuggbudget. Satsningarna betalas med neddragningar på migration och arbetsmarknadspolitik.

Enligt Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt är integration temat för partiets budgetmotion. Samtidigt underkänner han övriga partiers

– Vi påstår att de andra blockens analys av integrationen är ofullständig, säger Oscar Sjöstedt.

SD vill istället spinna vidare på debatten om svenska värderingar och införa något man kallar för kulturlotsar. Dessa ska finnas ute i kommunerna och bland annat guida till lokala kulturarv, enligt SD.

Sverigedemokraterna vill också avskaffa den så kallade pensionärsskatten, som innebär att pensionärer betalar högre skatt än löntagare. En sådan förändring skulle kosta 10 miljarder kronor nästa år.

SD föreslår också att garantipensionen för dem med lägst pension höjs med tio procent nästa år – en reform som kostar 3,3 miljarder om den genomförs 2017.

Enligt Oscar Sjöstedt är frågan om garantipensioner så viktig att den kan avgöra vilket regeringsalternativ som SD ställer sig bakom efter nästa val.

– Frågan är viktig för hur vi ställer oss vid nästa regeringsbildning, säger Oscar Sjöstedt.

De stora besparingarna i SD:s budget gäller migration och integration. På migrationsområdet vill SD lägga 12,6 miljarder mindre än regeringen nästa år och på integration och jämställdhet är siffran 16,7 miljarder mindre för nästa år.

SD vill även införa en ny lagstadgad anställningsform för lärlingar. Lärlingsanställningarna ska betraktas som provanställningar med en maxlängd på tre år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.