Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD vill minska invandring med 90 procent

Sverigedemokraterna skruvar upp sin kalkyl för hur mycket skattepengar partiet anser skulle sparas med kraftigt minskad asyl- och anhörignvandring. Under de kommande fyra åren menar partiet att det skulle handla om nästan 120 miljarder kronor. Men beräkningarna får kritik av forskare.

På torsdagen presenterar SD nya siffror på vad partiet anser skulle kunna sparas om partiets krav på kraftigt minskad invandring skulle bli verklighet. Beräkningarna ligger till grund för partiets skuggbudget som läggs fram på tisdag.

I skuggbudgeten ligger SD kvar med sitt förslag att minska asyl- och anhöriginvandringen med 45 procent nästa år. Från 2014 till 2016 ska den strypas med 90 procent. Regeringen räknar med att 168 000 personer kommer till Sverige på asylskäl eller som anhöriga under den kommande fyra åren. SD vill begränsa antalet till 22 000. - Sverige har under många år vait världsledande på anhöriginvandring. Vi har varit väldigt generösa mot familjemedlemmar och kusiner och kusiners kusiner, anser Erik Almqvist, SD:s ekonomisk-politiske talesman.

Men vad säger du till de splittrade familjer som inte skulle få återförenas med er politik?

– Det är inte så att vi stryper all anhöriginvandring, utan vi vill bara ha ett mer restriktivt regelverk. SD har sedan partiet kom in i riksdagen för två år sedan bombarderat Riksdagens utredningstjänst (RUT) med frågor som handlar om kostnader för invandring. Partiet har tidigare fått kritik för att underskatta intäkterna. Nu lutar sig det invandringskritiska partiet mot en ny RUT-beräkning av skatteintäkterna. - Det påverkar egentligen bara vår beräkning på marginalen. För varje år som går känner jag mig mer och mer säker på att våra beräkningar stämmer, säger Erik Almqvist.

Han menar att om SD:s politik skulle bli verklighet - vilket den inte blir eftersom alla andra sju riksdagspartier är emot - skulle det innebär en besparing av skattemedel med 11,7 miljarder kronor nästa år. Det är mer än vad partiet uppgav i fjol när siffran var 10 miljarder kronor. Skillnaden förklaras av att SD nu räknar in ett avskaffande av all hemspråksundervisning. Den betalas av staten till kommunerna för omkring 800 miljoner kronor per år. Under de kommande fyra åren hävdar partiet att en restriktivare invandringspolitik av dansk modell skulle leda till en besparing för offentliga finanser på totalt 118,9 miljarder kronor.

Det är betydligt mer än vad partiet hävdade i fjol. SD:s beräkningar har tidigare underkänkts av alla andra riksdagspartier och finansminister Anders Borg (M). De nya beräkningarna ifrågasätts av Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid

Linnéuniversitetet i Växjö, som forskat om samhällsekonomiska kostnader och intäkter av invandring.

– Jag har flera frågetecken. Ett är att invandrare har en helt annan ålderssammansättning, fler är yngre jämfört med svenskar. Ett annat är att SD räknat på att nästan inga nyanlända får jobb efter 2-3 år. Men så är det inte, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.