Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD vill peta MP ur regeringen

01:26. Sverigedemokraternas riksdagsgrupp samlades under tisdagen för att diskutera hur de ska göra med budgetomröstningen.

Sverigedemokraterna vill peta Miljöpartiet ur regeringen. ”Min bedömning är att Socialdemokraterna absolut skulle ha lättare att få igenom en renodlad socialdemokratisk budgetmotion”, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till DN.

Om SD väljer att fälla regeringens budget nästa vecka hoppas partiet att statsminister Stefan Löfven (S) i stället bildar en renodlad S-regering.

– Jag tror att alla regeringar blir sämre med Miljöpartiet, säger Oscar Sjöstedt.

Miljöpartiet, som i valet i september förlorade kampen mot SD om att bli tredje största parti, står bakom den budget som läggs fram i riksdagen den 3 december. Men om den fälls kan den komma att senare ersättas av en renodlad S-budget.

– Min bedömning är att Socialdemokraterna absolut skulle ha lättare att få igenom en renodlad socialdemokratisk budgetmotion än en motion där Miljöpartiet varit med och härjat, säger Oscar Sjöstedt.

Vid 16-tiden på måndagen samlades SD:s riksdagsgrupp till sitt ordinarie veckomöte. Den vikarierande ledaren Mattias Karlsson var tillbaka efter en USA-resa. Han hade haft kontakt med partiledaren Jimmie Åkesson, vars sjukskrivning förlängts till slutet av januari.

– Han känner att han behöver mer tid att fokusera på sig själv och familjen och jag tycker att han ska få det andrum han behöver för att komma ut starkare på andra sidan sedan, säger Mattias Karlsson.

Men sjukskrivningen kan bli ännu längre.

– Det är svårt att säga hur mycket tid man behöver när man har den här typen av syndrom.

Spekulationer om att Åkesson kanske aldrig kommer tillbaka avvisas av Mattias Karlsson.

– Jag vill inte bli partiledare. Vi har en partiledare i form av Jimmie Åkesson. Min och hans ambition är att han ska komma tillbaka och leda partiet, säger Karlsson.

Även om Åkesson är sjukskriven kommer han från sjuksängen att ha ett avgörande inflytande för hur partiet gör i budgetomröstningen nästa vecka.

– Jag kommer att ha samtal med Jimmie i alla fall. Det är klart att Jimmies ord väger tungt, säger Mattias Karlsson.

Antingen kan SD lägga ner sina röster i den slutliga omröstningen eller lägga sina 49 röster på alliansens budget och därmed fälla den rödgröna regeringens budget.

Beskedet om hur partiet agerar kan komma i början av nästa vecka, men lika gärna dröja till voteringen, enligt SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt. Han säger sig ha fått uppgifter om att de andra partierna i riksdagen just nu ägnar sig åt vad han beskriver som ”fulspel”.

– Man kan lägga ner sina röster eller göra på något annat sätt. Jag vet inte hur högt man ska värdera det. Men det indikerar att vi inte borde kommunicera det här innan voteringen, säger Oscar Sjöstedt.

Det skulle tala för att SD väntar ända till voteringen efter budgetdebatten.

– Är det så att vi får anledning att tro att det kan finnas lite fulspel från de andra har vi inget behov av gå ut med det här före voteringen. Då får de märka det när vi trycker på våra knappar, säger Sjöstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.