Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD vill pressa M om ensamkommande

Paula Bieler talar på Sverigedemokraternas landsdagar 24 november 2017.
Paula Bieler talar på Sverigedemokraternas landsdagar 24 november 2017. Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraterna ska begära att regeringens proposition om ensamkommande återförvisas en vända och synas av KU innan beslut tas. Det kan fördröja riksdagens behandling av den, men knappast stoppa den.

VAL 2018

Men förslaget kan sätta press på de tre Allianspartier som, liksom SD, vill att riksdagen ska rösta ned hela propositionen. SD vill sannolikt också få de tre Allianspartierna att framstå som inkonsekventa, om de inte röstar för en återremiss till finansutskottet och en granskning i KU före beslut. Finansutskottet är huvudutskott eftersom förslaget också är en extra ändringsbudget för 2018.

Enligt uppgift till TT är synen inom Moderaterna att en röst för en återremiss inte skulle innebära mer än att ett slutligt beslut om förslaget försenas en aning, kanske bara någon eller några dagar. Propositionen skulle ändå gå igenom i slutändan eftersom det finns en majoritet i riksdagen för det.

SD motiverar sin begäran med att särskilt Lagrådet har riktat hård kritik mot förslaget.

”Till detta kommer att det inte ens är säkert att regeringen får lägga fram förslaget på detta sätt, eftersom det finns tydliga regler gällande hur ett extra ändringsförslag i budgetar får presenteras. Vi har därför krävt att KU ser över hela ärendets beredning, och ser det som självklart att begära en återförvisning för ytterligare beredning innan beslutet fattas”, skriver Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson i SD.

För att ett förslag ska återförvisas när det egentligen är färdigt för omröstning krävs att minst en tredjedel av riksdagens ledamöter röstar för att så ska ske. Om Moderaterna, som också kritiserat förslaget hårt utifrån Lagrådets yttrande, skulle rösta med SD för återremiss räcker det för att KU ska ta upp det.

Läs vidare:

Ewa Stenberg: ”Migrationspolitiken kan spränga alliansen”

Ulf Kristersson: ”Alliansen är mycket större än detta”

C stöder regeringen om ensamkommande

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.