Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD vill registrera fångars ursprung

I en motion till riksdagen vill Kent Ekeroth, Sverigedemokraterna (SD), att lagen ändras och att Kriminalvården ska registrera om fångar som är svenska medborgare har en eller båda föräldrarna födda utomlands.

I dag, säger Ekeroth, förbjuder lagen behandling av ”ras eller etniskt ursprung”. Där finns en lucka, tycker han, för det innefattar inte ”nationalitet” på föräldrarna. Han vill att föräldrarnas ursprungsnationalitet ska registreras av Kriminalvården, SCB och andra myndigheter.

Detta bör göras för att ”förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap”, skriver Ekeroth. Han har lagt precis samma motion både 2012 och 2013, men både konstitutionsutskott och kammare har avslagit dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.