Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sds-kravlista-for-att-inte-falla-regeringen/

SVENSK POLITIK

SD:s kravlista för att inte fälla regeringen

6 min 14 sek. Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kan tänka sig att släppa igenom regeringens budget – här är villkoren.
Bild 1 av 1 Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kan tänka sig att släppa igenom regeringens budget i omröstningen på onsdag. Men för att gå med på det kräver han en minskning med asyl- och anhöriginvandringen. Som ett första steg vill SD se en halvering jämfört med dagens nivå.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kan tänka sig att släppa igenom regeringens budget i omröstningen på onsdag. Men då krävs att statsminister Stefan Löfven (S) "skickar en signal" om att han vill minska invandringen. Löfven vill inte kommentera utspelet.

Klockan tickar mot nästa veckas gruppmöte för Sverigedemokraterna. Klockan 16 på tisdag inleds ett möte där omröstning bland de 49 ledamöterna kan avgöra om partiet bryter praxis i den avgörande budgetomröstningen och röstar på alliansens budget i stället för att lägga ner sina röster.

Dessförinnan kräver Mattias Karlsson i en debattartikel på aftonbladet.se på onsdagen, en minskning av asyl- och anhöriginvandringen. Som ett första steg vill SD se en halvering jämfört med dagens nivå.

– Det här är en möjlighet för Stefan Löfven att säkerställa att han får stöd för sin budget, säger Mattias Karlsson till DN.

SD:s gruppledare i riksdagen säger att det räcker att Stefan Löfven de närmaste dagarna visar att han har förståelse för SD:s kritik av asyl- och anhöriginvandringen.

– Vi är beredda att kompromissa. Vi vill minska asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent, men en signal från regeringens sida att man är beredd att ta något steg i rätt riktning skulle betyda väldigt mycket för oss. Under Göran Perssons tid vid makten hade vi en invandring som var ungefär på hälften av den nivå vi har just nu, säger Mattias Karlsson.

En "signal" från Löfven. som inte vill kommentera utspelet, skulle räcka, enligt den tillförordnade SD-ledaren. Mattias Karlsson kräver i debattartikeln bland annat att migrationsöverenskommelsen med sex av riksdagspartierna - Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de fyraborgerliga partierna - upplöses.

– Han behöver inte ens förhandla med oss direkt, utan bara skicka ut en signal om att man är beredd att respektera åsikterna hos våra väljare, säger Mattias Karlsson.

"Baserat på siffrorna i din egen budgetproposition skulle en halvering av asyl- och anhöriginvandringen resultera i en besparing på minst 78 miljarder kronor", skriver han.

I debattartikeln nämner Mattias Karlsson bland annat att SD vill se en större sänkning av pensionärsskatten och ge mer pengar till försvaret. I en DN-intervju upprepade Stefan Löfven att han inte tänker samtala med SD.