Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD:s Martin Kinnunen förnekar brott

SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen förnekade grovt skattebrott och bokföringsbrott när rättegången mot honom inleddes. Fälls han kan straffet bli fängelse.

 Nästan en halvtimme försenad startade förhandlingarna vid Södertörns tingsrätt. Orsaken var, enligt Kinnunen, att han fastnat med taxin i trafiken.

En eventuellt fällande dom kommer att påverka riksdagskarriären.

– Det är klart att det gör, konstaterade Kinnunen på väg in i salen.

Bakgrunden till rättegången är den så kallade järnrörsskandalen som drabbade Sverigedemokraterna (SD) 2012. En av de inblandade, den dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist, uppmanades att lämna sin riksdagsplats.

Det gjorde Almqvist efter det att han och SD-ledningen gjort upp om ett konsultavtal för medietjänster på en summa motsvarande riksdagslönen han skulle gå miste om. Totalt har 3,7 miljoner kronor överförts till Almqvists bolag Mediekonsulterna Europa AB. Pengarna kommer från partiet och har gått från SD-bolaget Blåsippan via det helägda dotterbolaget Samtid & framtid, där Kinnunen var ende styrelseledamot.

Det är dessa transaktioner som lett till att Kinnunen åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Rättegången inleddes med att vice chefsåklagare Jakob Holmberg gick igenom transaktionerna och gällande lagstiftning. Han hävdade att både moms och inkomstskatt för företag deklarerats fel. Dessutom ska bolaget Samtid & framtids bokföring inte skötts rätt.

– För en utomstående granskare blir det näst intill omöjligt att förstå vad som skett, säger Holmberg.

Enligt åtalet har fara uppstått för att staten skulle gå miste om skatteintäkter på över 1,5 miljoner kronor. Detta upptäcktes dock när Skatteverket gjorde en granskning.

Martin Kinnunen förnekar brott och skyller på att den konsult som skulle sköta bokföringen inte gjorde sitt jobb. Kinnunens advokat Thomas Olsson pekade på att Kinnunen litat på att den som skulle ha skött den ekonomiska hanteringen gjorde sitt jobb. Han pekade också på att det är partiets ledning, där Kinnunen inte ingår, som stått för uppläggen med olika avtal.

Även konsulten har åtalats för medhjälp till grovt skattebrott och till grovt bokföringsbrott. Han var tidigare anställd av SD, men tvingades lämna sina uppdrag efter att ha uppträtt berusad på en partisammankomst.

Konsultens advokat uppger att hans behandling för alkoholism bidragit till att bokföringsarbetet inte gjorts som det skulle, men förnekar att hans klient skulle ha gjort sig skyldig till medhjälp till skattebrott genom att inte ha deklarerat moms rätt.

Rättegången avslutas på onsdag, då bland andra förre partisekreteraren Björn Söder ska höras som vittne.

När åklagaren Jakob Holmberg väckte åtal i höstas uppgav han att mycket talar för att ett fängelsestraff bör dömas ut, men tillade att han tar ställning till straffyrkanden i slutet av rättegången.

Kinnunen som valdes in i riksdagen 2014 var tidigare pressekreterare åt partiledningen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.