Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD:s partiledning kände till Rosenbergs brott

Martin Kinnunen, SD:s pressansvarige, menar att partiet kände till Rosenbergs förflutna.
Martin Kinnunen, SD:s pressansvarige, menar att partiet kände till Rosenbergs förflutna. Foto: Leif R Jansson/TT

Partiledningen kände till att SD-politikern Michael Rosenbergs kriminella bakgrund. ”Den här informationen har varit känd i partiet en längre tid”, hävdar Martin Kinnunen, SD:s pressansvarige.

Han uppger för TT att Rosenberg, som gick med i partiet redan på 1990-talet, informerade verkställande utskottet om sitt brottsliga förflutna och därför förhindrades att kandidera lokalt i valet 2002.

– Nu är det en längre tid som gått sedan hans brottstillfällen. Hans domar är så pass gamla att de inte finns med i brottsregistret längre, säger Kinnunen.

Att Rosenberg kryssat i ostraffad i vandelförsäkran avfärdar Kinnunen som oviktigt.

– Det centrala är att de i partiet som fattar beslut har informerats.

Kinnunen hävdar också att det inte är märkligt att Linus Bylund inte känt till Rosenbergs bakgrund.

– Jag hade ingen aning om det heller men det är ingen allmän rätt att få reda på folks vandel, säger Martin Kinnunen.

Kinnunen tycker heller inte att det är märkligt att en person som dömts för så pass grova brott bedömer andra kandidaters lämplighet.

– Han är med och gör en första prövning.

- Man har sett att han har en helt annan livsstil i dag och att risken för att han ska återfalla i brott är minimal, fortsätter Kinnunen.

Carina Herrstedt, 2:e vice partiledare för Sverigedemokraterna är mer kritisk och anser att frågan om varför Rosenberg inte har uppgett sitt kriminella förflutna i vandelsförsäkran måste redas ut.

– Det är aldrig bra om någon har ljugit oavsett vilket parti man tillhör, säger hon. Och om han har mörkat är det illa och direkt olämpligt att han sitter på en post som dömer ut vilka kandidater som är lämpliga, säger Carina Herrstedt till DN.

Hon påpekar också att det finns flera personer som har nekats att kandidera för partiet eftersom de liksom Rosenberg inte har uppgett tidigare domar.

– Därför är det viktigt att få veta hur det ligger till med tanke på att andra intern har nekats kandidera eller blivit uteslutna på grund av att de har gjort något sådant här.

Samtidigt menar Carina Herrstedt att partiet kan ha gjort bedömningen att Rosenbergs brott är sonat och därför kan vara kvar i partiet. En åsikt som andra delar.

– Det är många saker som spelar in när man ska avgöra en kandidats lämplighet. Jag förutsätter att alla partier består av vanliga människor och har man tagit sitt straff har man rätt att gå vidare i sitt liv, säger riksdagsledamoten för SD Richard Jomshof.

Han kände till Michael Rosenbergs kriminella bakgrund, och ser ingen anledning till att sparka honom från posten att gallra fram lämpliga kandidater.

– Jag kan inte uttala mig om vad han skrivit i sin vandelsförsäkran. Men jag har inget att anmärka på hans sätta att sköta sin uppgift i partiet, säger han till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.