Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sds-peter-lundgren-lamnar-eu-efter-mandatperioden/

Politik

SD:s Peter Lundgren lämnar EU efter mandatperioden

Peter Lundgren på SD:s valvaka den 26 maj 2019. Foto: Lisa Mattisson

Peter Lundgren (SD) meddelar att han inte kommer att ställa upp för en till mandatperiod i nästa EU-val. Rättsprocessen om hans misstänkta tafsande på en partikollega har inget med beslutet att göra, säger han.

EU-valet 2019

– Efter den här perioden har jag varit där i tio år och det innebär mycket tid från barn och barnbarn. Dessutom är jag 61 år då och som det känns nu blir detta det sista i politiken, säger Peter Lundgren.

Inför vårens EU-val avslöjade Expressen att en kvinnlig SD-politiker berättat för partikamraten Kristina Winberg att toppkandidaten Peter Lundgren tafsat på henne. Kvinnan ifråga har sagt att saken var utagerad efter hans ursäkt, men åklagare inledde en förundersökning om sexuellt ofredande.

Läs mer: Inget förtalsåtal mot SD:s Winberg

Från partiets håll valde man att peta Kristina Winberg från fjärdeplatsen och Lundgren själv anmälde henne för förtal, vilket justitiekanslern senare lade ned. Förundersökningen spelar ingen roll för Lundgrens beslut, säger han, vilket Värnamo Nyheter var först att berätta om.

Läs mer: ”Lundgrens tafsande faller under allmänt åtal”

– Inte ett dugg. Vad som händer i rättsprocessen är bara hypotetiska ställningstaganden och inget som går att svara på, utan jag avvaktar och ser vad som kommer ut av det. Jag har funderat på det här sedan årsskiftet ungefär. En del håller på till de är 80 år, men jag har ingen lust att stupa på min post. 

Har du pratat med partiledningen?

– Nej, vi har fortfarande en hel mandatperiod framför oss och den tänker jag ju lägga ner en massa jobb på. Man kanske inte ska hugga något i sten tvärsäkert, men det är så det känns i dag att efter tio år på den här nivån vore det skönt att vara hemma i Sverige, säger Peter Lundgren.