Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD:s tid i riksdagen kantas av skandaler

Hösten 2010 tog Sverigedemokraterna plats i riksdagen. Sedan dess har skandalerna kring partiet duggat tätt – och fått huvuden att rulla.

För att rensa i leden införde SD 2012 en uppförandekod och policy om nolltolerans mot rasism. Något som många av deras ledamöter har haft svårt att leva upp till.

DN har sammanställt ett urval av de händelser som fått mest uppmärksamhet de senaste fyra åren.

September 2011

William Petzäll, 23, uppmanas på grund av missbruksproblem att avsäga sig sin riksdagsplats men stannar kvar som politisk vilde. Under valnatten jublade han över ”60 000 kr i månaden och gratis övernattningslägenhet i Stockholm – för skattebetalarnas pengar”. Han dog senare av en överdos.

SD-ledamoten Erik Almqvist polisanmäls efter att ha slagit en krogvakt vid Stureplan som nekat honom inträde. Han svarar med en motanmälan. Utredningen läggs ner.

Ledamoten Mattias Karlsson vill klä sig i folkdräkt vid riksdagens öppnande. En medarbetare i Dräktrådet i Kronobergs län vägrar att hyra ut sin privata dräkt då hon inte delar SD:s ideologi. Kvinnan bombarderas med mejl och telefonsamtal.

En högt uppsatt sverigedemokrat i Göteborg Jan Borsing, åtalas, misstänkt för misshandel av en busschaufför då denne krävt att se biljett.

November 2012

Expressen publicerade en film från 2010 där SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling hamnade i bråk med en berusad man på Kungsgatan i centrala Stockholm. I filmen hör man hur Erik Almqvist kallar en kvinna för "hora" och skriker ord som "blatte lover" och "babbe" till komikern Soran Ismail. Alla tre beväpnar sig sedan med järnrör.

Richard Jomshof tar över efter Kent Ekeroth. Som ansvarig utgivare för partiets tidning SD-kuriren har han jämfört islam med nazism. Partiledaren Jimmie Åkesson vidtar inga åtgärder utan tycker att det kan vara relevant att jämföra islam med nazism.

Den rullstolsburne SD-ledamoten Lars Isovaara anmäls för en rasistattack på en riksdagsvakt med utländsk bakgrund. Han skyller på att han blivit bestulen på sin ryggsäck av två personer med invandrarbakgrund strax innan. Det var en lögn. I själva verket hade Isovaara glömt sin väska på en krog. Han tvingades lämna riksdagen.

Ersättaren för Isovaara blev 24-åriga Markus Wiechel, kommunalpolitiker i Norrköping, som tre gånger hade gjort sig skyldig till förtal på sin blogg, bland annat för att ha pekat ut en person som brottsdömd och skrivit ”Satans jävla aphelveten” i en chatt om en video på en påstådd häxbränning i Afrika. ”Vi bedömer inte det så allvarligt att han inte kan företräda partiet”, sade Jimmie Åkesson.

November 2013

Aftonbladet avslöjar att Jonas Åkerlund, SD:s vice partiledare, och som förespråkar nolltolerans mot rasism själv har gjort flera rasistiska uttalanden under närradioinspelningar från 2002 då han varit representant för Sverigedemokraterna. Han kallade invandrare för bland annat ”parasiter” och ville att en halv miljon människor skulle utvisas från Sverige.

December 2013

En granskning av Expressen avslöjar att ett flertal Sverigedemokratiska politikerhar kommenterat hatiskt och rasistiskt på flera sajter. En av dem är Marie Stensby, suppleant i partistyrelsen, som bland annat hade skrivit ”hoppas de svälter sig till döds” om ensamkommande flyktingbarn. När partiets stabschef Linus Bylund skulle förklara kommentarerna i SVT kallade han partikollegorna för ”dumma bondläppar, rasister och idioter”. Dagen efter fick Bylund göra en pudel.

Januari 2014

Aftonbladet avslöjar att SD fått statliga bidrag på 1,5 miljoner kronor för sitt kvinnoförbund – innan det fanns. Ansökan hos riksdagens partibidragsnämnd gjordes vid inträdet i riksdagen 2010 och undertecknades av partiledaren Jimmie Åkesson. Men kvinnoförbundet startades inte förrän 2011.

Maj 2014

Åtal väcks för ofredande mot en kvinna som kommit i bråk med SD-toppen Kent Ekeroth på en innekrog i Stockholm i december året innan. Kvinnan kastade ett glas vatten över hans huvud.Ekeroth yrkar på 5000 kronor i skadestånd för den kränkning som vattenattacken innebar.

Juni 2014

EU-parlamentarikern Kristina Winberg hävdar under sin valkampanj att hon har arbetat för Sida i Afrika. Men det avslöjas att hon ljuger. Hon hade bara besökt släktingar i landet.

DN avslöjar att Sverigedemokraternas kommunalråd i Helsingborg och ordföranden i partiets valberedning, Michael Rosenberg, har mörkat sin kriminella bakgrund som dömd kassaskåpstjuv. I valberedningen är hans roll att själv bedöma andra kandidaters lämplighet.

Juli 2014

Kent Ekeroth är åter inblandad i ett krogbråk. När några AIK-supportrar vill ta en ”selfie” ihop med riksdagsledamoten gick hans säkerhetsvakter emellan med pepparspray och slog med batong bland gästerna.

September 2014

Momsfiffel

SD anklagas för momsfiffel. Partitoppen med Jimmie Åkesson i spetsen misstänks ha försökt slippa betala skatt via bolaget Blåsippan AB. Skatteverket påförde redan 2013 ett tillägg på 64.000 kronor för tolv fakturor som inte tillhörde bolaget.

Hakkors

Bilder på Sverigedemokraternas toppkandidat till kommunfullmäktige i Halmstad Catharina Strandqvist visar att hon bär en armbindel med ett hakkors. Trots bildbevisen förnekar hon händelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.