Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sds-toppkandidat-anmaler-fore-detta-partikollega-for-fortal/

Politik

SD:s toppkandidat anmäler före detta partikollega för förtal

SD:s toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren har anmält Kristina Winberg för förtal. Foto: Lisa Mattisson

Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren bryter tystnaden, tre dagar efter avslöjandet om hans tafsande på en partikamrat.

Han har anmält den före detta partikamraten och EU-kollegan Kristina Winberg för förtal.

– Det gäller det sättet som hon utnyttjar den här situationen och hänger ut mig i varenda intervju, och även kvinnan i fråga, som inte vill det. Det tycker jag inte är okej. Det får ändå vara någon gräns, säger Peter Lundgren, på väg in till Aftonbladets debatt mellan toppkandidaterna i EU-valet.

Nu när du rannsakar dig själv, finns det något som du kunde ha gjort annorlunda i hanteringen av den här händelsen?

– Visst skulle man hanterat saker annorlunda. Jag misstolkade signaler, det blev en dum situation och jag skämdes något oerhört efter det här. Jag har innerligt bett om ursäkt. Vi har pratat ut om det. Vi har också suttit med våra respektive och pratat ut om det. För oss är det en sedan länge passerad historia som vi har lagt bakom oss. Nu används det i ett syfte för att smutskasta både mig och partiet och det drar också in kvinnan.

De väljare som kanske är besvikna på dig nu, som förknippar dig med tafsande, vad vill du säga till dem?

– Det är det som har tagit mig hårdast egentligen. Jag är inte en människa som håller på, på det här viset. Detta var en enskild händelse, det blev jättefel och jag har själv mått dåligt över det här. Jag tror alla i min närhet kan vittna om att jag innerst inne inte är en sådan här människa.

Vad tänker du om att det har inletts en förundersökning om sexuellt ofredande?

– Jag välkomnar den. Jag tycker att det är bra. Vi har flyttat detta från att medierna mer eller mindre är åklagare, domare och bödel till att en rättsinstans avgör det hela.

Tror du att det här har skadat partiet i valet?

– Svårt att säga. Det kan det ha gjort. Det är alltid svårt att förutse vilken effekt det här får. Men det är ju klart att det har flyttat fokus från det vi vill hålla på med. Vi vill ju prata politik och det har vi haft svårt att göra de här dagarna.

Förväntar du dig att bli hårt attackerad för detta i debatten?

– Jag vet inte om det kommer upp, men det finns säkert de som kommer att använda detta i det politiska spelet. Det tror jag.

Hur är det att gå in i en debatt efter den här turbulensen som varit de senaste dygnen?

- Det är ganska jobbigt faktiskt. Jag tror inte att den som inte har varit utsatt för ett sådant här drev förstår vad det gör med en själv och hur det knäcker en ganska mycket. Jag har också familj och barn och barnbarn som får se sin familjemedlem hängas ut i landet. Det är också därför som jag har tagit en paus på några dagar.

DN har sökt Kristina Winberg för en kommentar om att Peter Lundgren anmält henne för förtal. Hon säger till Expressen att hon ställer sig frågande till polisanmälan.

– Jag förstår ingenting. Jag förstår inte vad han skulle kunna anmäla mig för, för jag har bara talat sanning om den här situationen. Jag är väldigt frågande till vad han skulle kunna anmäla mig för, säger Kristina Winberg till tidningen.

Hon fortsätter:

– Alla pratar om hans namn. Det är väl inte konstigt om jag också säger hans namn, om alla andra gör det?