Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SDU:s flirt med Nationella fronten förvånar SD:s ledning

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder.
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU bildar ett europeiskt ungdomsförbund tillsammans med franska Nationella fronten, belgiska Vlams Belang och österrikiska FPÖ. Beskedet slog ner som en bomb på SD.s riksdagskansli. ”Vi står som frågetecken”, säger partisekreteraren Björn Söder.

SD-ledningen med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen vill hålla alla dörrar öppna om vilka partier man ska samarbeta med efter EU-valet i slutet av maj. Trots det bildades det nya europeiska ungdomsförbundet på fredagen i Wien.

Varken SD:s partisekreterare Björn Söder eller partiets internationelle sekreterare Kent Ekeroth fick veta något i förväg.

– Jag har inte fått någon information över huvud taget. Det var ingen i moderpartiet som hade den informationen, säger Björn Söder.

Han kritiserar SDU-ledaren Gustav Kasselstrand för att inte ha informerat partiledningen.

– Vi har en gång att kontakter ska gå genom vår internationella sekreterare. Så borde ha skett i det här fallet. Det är beklagligt att ingen talat med oss, säger Söder.

Men SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hävdar att han informerat partiets ledning.

– Jag informerade dem strax innan jag åkte till Wien, säger han.

Vem pratade du med?

– Det vill jag inte säga.

Under fredagen ska Björn Söder ta kontakt med Kasselstrand för att förhöra sig om det nya ungdomsförbundet och vem Kasselstrand säger sig ha informerat.

Bara fyra av de nationalistiska ungdomsförbunden från Europas nationalistiska partier fanns på plats i Wien. Det var samma partier som SDU-ledaren bjöd in under Almedalsveckan i Visby i somras.

– Vi har träffats under lång tid. Vi är öppna för att släppa in fler partier, säger Kasselstrand.

Han nämner schweiziska folkpartiet som exempel, men säger nej till nazistiska Gyllene gryning i Grekland och anti-semitiska och militanta Jobbik i Ungern.

– De är inte välkomna. Vi har aldrig någonsin haft någon kontakt med dem. Det här fyra är en typ av sunda partier, säger Kasselstrand.

Till de "sunda" partierna räknar han alltså Nationella fronten med ett anti-semitiskt förflutet, ett parti som Dansk Folkeparti tar bestämt avstånd ifrån.

Björn Söder betonar att ungdomsförbundets beslut inte ger någon fingervisning om vilka partier som SD ska samarbeta om partiet skulle komma in i EU-parlamentet.

Men är det inte risk att det uppfattas just så, eftersom det är ert eget ungdomsförbund?

– Det är beklagligt i så fall om det uppfattas så. Det är därför jag vill starkt betona att det är ingen som helst signal om hur vi ska ställa oss. Vi lämnar dörren öppen.

Gustav Kasselstrands relationer till SD-ledaren Jimmie Åkesson är minst sagt frostiga sedan flera år tillbaka. Kasselstrand har sparkats både från riksdagskansliet och partistyrelsen. Dessutom har han petats från riksdagslistan som rensats från flera SDU-företrädare.

Björn Söder utesluter inte att SD kan tillhöra en annan partigrupp i EU-parlamentet än vad ungdomsförbundet gör.

– Det kan bli så efter EU-valet att de tillhör en grupp och vi tillhör en annan grupp med andra partier. Det är inget vi kan lägga oss i, säger Söder.

Men skulle inte det bli väldigt konstigt om ungdomsförbundet tillhör en annan partigrupp än moderpartiet?

– Ja, det kan man tycka. Men om vi väljer att ingå i ett samarbete med andra partier får ungdomsförbundet välja hur det agerar då.

De frostiga relationerna mellan SDU och SD-ledningen har tinats upp under det senaste halvåret, enligt Björn Söder. Men fredagens besked visar att den uttalat nationalistiske Gustav Kasselstrand, som argumenterade emot partiledaren Jimmie Åkessons byte av officiell partibeteckning till "social-konservativt", riskerar att försämra relationerna ytterligare.

Men Gustav Kasselstrand tycker inte att det är konstigt att bilda förbundet, trots att det bara återstår sju veckor till EU-valet.

– Jag tycker att det är en sund idé att hålla dörren öppen. Att vi bildar ett ungdomsförbund ska hållas separat från moderpartiet, säger Kasselstrand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.