Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Se hela presskonferesen i riksdagen

DN sände direkt från pressträffen med S, M, MP, C, FP och KD där Stefan Lövfen meddelade att det inte blir något extraval. Se hela presskonferensen.

Det blir inget extraval den 22 mars. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff på lördagsförmiddagen. DN rapporterade direkt i både text och tv.

Katarina Lagerwall: Välkommen till DN:s liverapportering från presskonferensen i riksdagen som samtliga partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har kallat till i dag med start klockan 10.30.

Juan Flores: I en snabbkommentar inför presskonferensen säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap – och S-märk – att Löfven antagligen gjort upp i någon sakpolitisk fråga med Alliansen. Det skulle förklarar varför Vänsterpartiet inte är med.

Katarina Lagerwall: Än är det ingen som vet vad uppgörelsen innehåller, men troligen handlar det om regeländringar för hur man ska kunna regera i minoritet.

Katarina Lagerwall: En regeringskälla DN talat med bekräftar att beskedet att det inte blir något extraval har varit på gång i flera dagar.

Katarina Lagerwall: Regeringen och alliansen kommer att presentera en uppgörelse för hur Sverige ska regeras i minoritet i fortsättningen. Det handlar inte om några lagändringar utan om en frivillig överenskommelse, erfar DN. Under förhandlingarna mellan regeringen och alliansen har det även förekommit diskussioner om ett antal politiska sakområden. Om man lyckats nå en samsyn även där är oklart.

Katarina Lagerwall: Nu är partiledarna på väg in till pressträffen.

Katarina Lagerwall: Den hålls i riksdagens presscenter.

Katarina Lagerwall: Stefan Löfven: Vi är beredda att ta ansvar för att Sverige ska kunna styras.

Katarina Lagerwall: En blocköverskridande överenskommelse som vi kallar "Decemberöverenskommelsen", säger Löfven.

Katarina Lagerwall: Den handlar om ett minoritetsregerande.

Katarina Lagerwall: Sverige har en stolt tradition av att lösa svåra frågor, och jag är glad och stolt som gör det möjligt att Sverige kan styras under ordnade former, säger Löfven.

Katarina Lagerwall: – Basen för överenskommelsen är ett handslag mellan de här sex partierna.

Katarina Lagerwall: – Vi är också beredda att släppa fram en borgerlig partiledarkandidat om det parlamentariska läget skulle förändras i valet 2018.

Katarina Lagerwall: Nu är det Moderata Anna Kinberg Batras tur att kommentera.

Katarina Lagerwall: Hon säger att Decemberöverenskommelsen innehåller fyra punker och säkrar möjligheten för en minoritetsregering att styra.

Katarina Lagerwall: Den stärker Sverige och som vi i Alliansen välkomnar men är beredda att fortsätta i opposition, säger hon.

Juan Flores: Här är delar av uppgörelsen. 1.Den statsministerkandidat som samlar störst majoritet ska släppas igenom.

Katarina Lagerwall: Nu är det Åsa Romson från MP som talar.

Juan Flores: 2. Minoritetsbudgetar släpps igenom.

Katarina Lagerwall: Försvars- och säkerhetspolitiken har varit en viktig fråga att hitta blocköverskridande överenskommelser kring, säger Romson. Liksom energifrågor och pensioner.

Juan Flores: Tre politikområden pekas ut som viktiga.

Katarina Lagerwall: Annie Lööf: Vi behöver komma överens över blockgränserna och nu har vi kunnat dyrka upp det låsta läget som rått under hösten.

Katarina Lagerwall: Lööf: Vi har kommit överens om hur Sverige ska styras i form.

Juan Flores: 3. Inga utbrytningar ur budgetar kommer att tillåtas.

Juan Flores: I punkt nummer 4 listar man de politikområden som man ska samverka i över blockgränserna.

Katarina Lagerwall: FP-ledaren Jan Björklund: Vi i Alliansen är överens om att vi inte ska sudda ut konfliktlinjer för då finns det till sist bara missnöjespartier kvar.

Katarina Lagerwall: KD-ledaren Göran Hägglund lyfter också fram att det behövs skillnader mellan blocken men att en minoritetsregering måste kunna få igenom sin budget.

Katarina Lagerwall: – Det är politiken som ska vara i fokus och inte sakfrågor, säger Göran Hägglund.

Katarina Lagerwall: – Regeringen kommer inte fatta beslut om extraval, säger Löfven.

Juan Flores: Decemberöverenskommelsen, sammanfattning: 1. Den statsministerkandidat som får störst majoritet släpps igenom. 2. Minoritetsbudgetar släpps igenom. 3. Inga utbrytningar tillåts av delar av budgeten 4. Följande politikområden gör man upp om över blockgränserna: 1. Försvaret 2. Energifrågor 3. Pensionerna

Katarina Lagerwall: På frågor om migration svarar partiledarna att det finns en gällande överenskommelse.

Katarina Lagerwall: Löfven säger att han inte ångrar att han utlyste ett nyval för tre veckor sedan.

Katarina Lagerwall: I vår kommer det bli en tilläggsbudget där den rödgröna regeringen kan få igenom mer av sin politik, men det är ändå Alliansens budget som kommer gälla under 2015.

Katarina Lagerwall: -Inget är klart förrän det är klart, men det har förts samtal. Stefan Löfven bekräftar att det har skett underhandskontakter trots den hårda tonen som har rått mellan blocken.

Katarina Lagerwall: Han påpekar också att det inte finns några överenskommelser vad gäller sakfrågorna, det ska kommande förhandlingar mejsla ut.

Katarina Lagerwall: Löfven anser att Decemberöverenskommelsen är bra för Sverige, han menar ocskå att man från april kommer få igenom regeringens politik när vårbudgeten är lagd.

Katarina Lagerwall: Det låsta läget har kunnat brytas på grund av att man gjort bedömningen att Sverige i framtiden troligen kommer styras av en minoritetsregering och därför måste man hitta en lösning, enligt Löfven.

Katarina Lagerwall: Samtalen för att hitta en överenskommelse startade på olika nivåer, säger Löfven och viljan har funnits från båda sidor.

Katarina Lagerwall: - Det här är det bästa som kunde hända för Sverige, säger Löfven.

Katarina Lagerwall: Samarbetet om budgeten med Vänsterpartiet kommer fortsätta, säger han.

Katarina Lagerwall: Statsministern menar att vid tillfället när han utlyste extraval fanns inga tecken på att det gick att nå en överenskommelse.

Katarina Lagerwall: Han säger också att det under 2015 går att göra investeringar och förändringar för att få igenom en rödgrön politik. -Det är bara inkomstskatten som inte kan höjas innan årsskiftet 15/16, säger han.

Katarina Lagerwall: Alliansen menar att man får avvakta och se vad regeringen har för förslag när det gäller skattehöjningar för jobb, uppger Kinberg Batra.

Katarina Lagerwall: Det är alltså sex partier som står bakom Decemberöverenskommelsen: Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna

Katarina Lagerwall: Alliansen tillbakavisar att man har vikt ner sig. -Tvärtom, vi är beredda att regera Sverige och utgör en stark opposition, säger M-ledaren.

Anonym: Vem kommer nu att vara sveriges statsminister?
Katarina Lagerwall: Hej! Det kommer fortsatt att vara Stefan Löfven.

Katarina Lagerwall: - Det är viktigt att det finns olika regeringsalternativ och att det finns konfliktlinjer inom politiken. Men när det kommer till val måste det funka för den regering som får störst stöd, säger Kinberg Batra om risken att dagens överenskommelse undergräver demokratin.

Katarina Lagerwall: -Det är viktigt för väljarna att det alternativ som de valt kan regera. Men jag kommer att fortsätta föra en stark oppositonspolitik, säger hon.

Katarina Lagerwall: Vad överenskommelsen innebär för olika sakområden är således oklart. Regeringen tvingas acceptera ungefär 80 procent av Alliansens budget och kan först i vår få igenom fler saker för sin politik.

Katarina Lagerwall: Sverigedemokraterna ska lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Löfven, säger tf partiledare Mattias Karlsson till TT.

Katarina Lagerwall: Ung Vänster kommenterar regeringens beslut att inte utlysa nyval: - Det är positivt att ett nyval har kunnat undvikas. Ung Vänster var redo för valrörelse, men vår politiska kamp är inte beroende av om det är valrörelse eller inte. Vi fortsätter att vara vänsteralternativet som tar kampen för jämlikhet och rättvisa och mot högerpolitik och rasism, säger Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg.

Katarina Lagerwall: Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommenterar uppgörelsen. De vill nu att huvuddragen i den rödgröna budgeten genomförs i en eller flera ändringsbudgetar under 2015.. – Vi välkomnar den uppgörelse mellan regeringen och de borgerliga partierna som gör att det största blocket i riksdagen kan få igenom sina budgetförslag framöver. Vänsterpartiet sökte inte extra val, vi har hela tiden velat genomföra den budget som vi och regeringen förhandlat fram som innehåller en rad angelägna reformer som sänkt skatt för dem med låga pensioner, satsningar på äldreomsorg och bättre villkor för ensamstående föräldrar, säger Jonas Sjöstedt.

Katarina Lagerwall: En misstroendeförklaring innebär att riksdagen kan tvinga regeringen eller en minister att avgå. Det går till så att först måste minst 35 ledamöter föreslå en sådan omröstning. Sedan måste minst 175 ledamöter av riksdagens 349 ledamöter rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller ministern. Kommer riksdagen fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val.

Katarina Lagerwall: Vad innebär Decemberöverenskommelsen? Att Alliansen kommer lägga ner rösterna i budgetomröstningen till våren. De sex partierna är också överens om att den statsministerkandidat som samlar stöd som är större än en annan tänkbar partikoalition ska släppas fram. Dessutom är partierna överens om att utbrytningar ur budgeten inte ska tillåtas i fortsättningen.

Katarina Lagerwall: Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring fem gånger hittills utan att det har gått igenom. Men två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring haft effekt. Regeringen avgick 1981 och justitieministern 1988, eftersom man kunde förutse att riksdagen skulle rösta för att de skulle avgå, skriver riksdagen på hemsidan.

Katarina Lagerwall: Regeringen och alliansen inledde förhandlingar om att undvika extravalet veckan före julhelgen. Diskussionerna leddes först från finansdepartementet. Dagarna före julhelgen fördes diskussionerna upp på partiledarnivå. Syftet var att hitta en lösning för att höstens budgetkaos ska undvikas i framtiden.

Katarina Lagerwall: Decemberöverenskommelsen gör det möjligt för den rödgröna regeringen kan få igenom sin budget i vår. Det som hände i höstas, att Sverigedemokraterna stoppade regeringens budget genom att rösta både på sin egen och Alliansens budget ska inte kunna hända igen.

Katarina Lagerwall: Dagens överenskommelse är historisk. Senast som man såg ett liknande blocköverskridande samarbete var under 1990-talets budgetkris.

Katarina Lagerwall: Folkpartisten och riksdagsledamoten Carl B Hamilton är positiv till dagens uppgörelse, men ser också problem. ”Voteringsnederlag står och väntar på rad i riksdagen i frågor som inte har med budgeten att göra (arbetsrätt, bostadspolitik, etc.). Alliansen kan välja fråga och tidpunkt om den vill avsätta regeringen. Nyval vid ett senare tillfälle kan inte alls uteslutas”, skriver han i en kommentar.

Katarina Lagerwall: Fackförbundet TCO välkomar också överenskommelsen. Förbundet har velat ha blocköverskridande lösningar på flera områden. – Sverige står inför stora utmaningar som måste lösas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Regeringen och alliansen visar här att de är beredda att ta ansvar, när de pekar ut bland annat försvarspolitiken och pensionerna. Samtidigt finns det fler områden som kräver blocköverskridande lösningar som skolan och utbildning, trygghetssystemen och skatterna. Idag ser vi förhoppningsvis ett första steg i den riktningen, säger Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Katarina Lagerwall: Sverigedemokraterna ska snarast lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). – Han förtjänar inte att styra Sverige, säger SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. – Jag tycker det är uppseendeväckande att de går emot de grundläggande demokratiska principerna. Man inför ett regelverk där en minoritet kan styra över en majoritet, säger Karlsson till TT.

Katarina Lagerwall: Sverigedemokraterna hoppas få med sig Alliansen på sin misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. –Annars har man övergett sin roll som opposition, anser vikarierande partiledaren Mattias Karlsson till DN.

Katarina Lagerwall: Varför skulle de göra det om de nyss har gjort upp med Löfven? – Jag uppfattar det som att man gjort upp om formerna för att hantera budgetprocesser framöver. De har inte uttalat sitt aktiva stöd för Löfven som statsminister, säger Mattias Karlsson till DN.

Katarina Lagerwall: Ulf Bjereld, s-märkt professor i statsvetenskap tycker det är bra att det inte blir något extraval. – Det var inte särskilt mycket som tydde på att ett extraval skulle ha löst det låsta parlamentariska läget. Man skulle ha kommit tillbaka till punkt noll, säger han till DN.

Katarina Lagerwall: DN tar en paus från liverapporteringen. Läs mer på dn.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.