Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sifo: MP under riksdagsspärren

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och, i bakgrunden, Gustav Fridolin.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och, i bakgrunden, Gustav Fridolin. Foto: TT

För första gången på 15 år hamnar Miljöpartiet under riksdagsspärren i en Sifo-mätning. I den senaste väljarbarometern får regeringspartiet Miljöpartiet rekordlåga 3,2 procent.

I Sifo-mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten tappar Miljöpartiet 1,3 procentenheter sedan föregående mätning. Det är en statistiskt säkerställd förändring.

Senast partiet hade ett sämre stöd bland väljarna var i februari 2002. Det svaga stödet i Sifo-mätningen innebär att MP nu har tappat mer än hälften av sina väljare sedan valet 2014.

Sifos aprilmätning är till hälften genomförd veckan före terrordådet på Drottninggatan i Stockholm och till hälften veckan efter. Det märks i opinionen, vilket följer kända mönster – i krissituationer sluter väljarna upp bakom regeringen.

– Den sista veckan har de rödgröna dragit ifrån Alliansen. Det är en signifikant skillnad mellan blocken som inte fanns före dådet, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Socialdemokraterna ökade under mätperioden: Från 28 procent före attentatet till 32 procent efter. Sammanlagt hamnar S på 29,9 procent i april, en ökning med 1,2 procentenheter. Samtidigt stärker Vänsterpartiet sitt stöd med 1,1 procentenheter till 8,2 procent.

Moderaterna får sitt sämsta resultat i en Sifo-mätning sedan 2003, månaden innan Bo Lundgren avgick som partiledare: 17,5 procent (-0,9).

Även Centerpartiet backar något, men ligger fortfarande på hög nivå efter en längre tids uppgång. I april får C 13,8 procent av väljarstödet, en minskning med 0,4 procentenheter. I mätningen noteras det dock att stödet för Centern var signifikant högre veckan före terrordådet än veckan efter.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har kritiserat de andra riksdagspartierna hårt efter terrordådet, men det ger inget drag i opinionen. Partiet ligger kvar på 16,7 procent, precis som i mars.

Efter terrordådet har andelen osäkra väljare ökat, vilket kan tyda på att en större väljarrörelse är på gång.

Fakta: Sifos väljarbarometer april 2017

S: 29,9 (+1,2)

V: 8,2 (+1,1)

MP: 3,2 (-1,3)

M: 17,5 (-0,9)

C: 13,8 (-0,4)

L: 5,4 (-0,3)

KD: 2,9 (+0,1)

SD: 16,7 (-)

Övr: 2,4 (+0,5)

1.943 intervjuer genomfördes den 3–12 april 2017. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?”

Källa: Sifo/SvD

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.