Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sista partiledardebatten för Sahlin

Socialdemokraternas avgående partiledare Mona Sahlin tackas i sin sista partiledardebatt i Riksdagen av statsminister Fredrik Reinfeldt.
Socialdemokraternas avgående partiledare Mona Sahlin tackas i sin sista partiledardebatt i Riksdagen av statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Fredrik Sandberg

S-ledaren Mona Sahlin slog i sin sista partiledardebatt i riksdagen ett kraftfullt slag för att bryta blockpolitiken. Kritik mot regeringens fortsatta planerade skattesänkningar var också i fokus. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sade sig hoppas på en delvis ny debatt när oppositionen förnyas.

Onsdagsmorgonens partiledardebatt inleddes i välkända spår. Statsminister Fredrik Reinfeldt slog fast att socialdemokraternas ekonomiska talesman Thomas Östros fått fel

– Han stod här i september 2009 och hävdade att regeringen lånade till skattesänkningar. Under 2010 fick de som arbetar mer i plånboken samtidigt som reformer och fördelningspolitik genomfördes. Thomas Östros fick fel, sade Reinfeldt.

Jobbskatteavdraget var ”det enskilt mest jobbskapande som något parti föreslagit som har varaktiga effekter”, hävdade statsministern.

Reinfeldt framhöll också att 2011 kommer att bli ett av de största reformåren för svensk skola och att kampen mot våldet i samhället är en av de viktigaste politiska utmaningarna.

Han sade sig också hoppas på en delvis ny debatt nu när delar av opposiitonen byts ut.

Den avgående S-ledaren Mona Sahlin replikerade med att försvara sin partikollega Östros: Dennes enda fel hade varit att han litat på regeringens prognoser, som sedan slagit fel. Hon medgav att S behöver diskutera jobbskapande åtgärder men ifrågasatte att skattesänkningar hör till dem. Hon vände sig till Reinfeldt med en retorisk fråga:

– I valrörelsen upprepade du många gånger att välfärdens kärna måste tryggas före skattesänkningar. Är välfärden tryggad nu? Är det inga problem?

Sahlin svarade själv med ett par exempel:

– Sex av tio demensboenden är underbemannade, och 30.000 jobb i välfärdssektorn har försvunnit.

Reinfeldt svarade att välfärdsuppdraget aldrig kommer att bli färdigt, men att man måste kombinera det med arbetsskapande åtgärder; man ”kan göra båda sakerna samtidigt”. Han upprepade också att jobbreformerna bröt en långvarig negativ spiral av förtidspensioneringar.

Hans förhoppningar om en ny debatt med en ny S-ledare släcktes av Mona Sahlin när det gäller frågan om skattesänkningar kontra välfärd:

– Den förnyelsen får du titta i månen efter.

Representanten för det parti som skulle kunna kallas det tredje blocket, Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, sade att han kan tänka sig att stödja fortsatta skattesänkningar men ”glöm inte välfärden och glöm inte pensionärerna”.

Han sade sig vara glad att statsministern tog upp våldet i samhället som en av de viktigaste utmaningarna.

– Jag hoppas på krafttag, sade Åkesson.

Hans partis inträde i riksdagen spelade en betydelsefull roll i Mona Sahlins eget anförande. Hon gjorde där en överraskande kraftfull appell för att bryta svensk blockpolitik och citerade sin företrädare och mentor Ingvar Carlsson: ”Sverige är för litet för stora politiska konflikter.”

Det viktigaste skälet just nu att bryta blocken är att begränsa Sverigedemokraternas inflytande, menade Sahlin.

Sahlin räknade upp några viktiga politiska beslut som fattats i bred politisk enighet och konstaterade att ”det som byggs över blockgränserna blir ofta starkt och bestående”.

– Vem vinner på skyttegravar? Inte svenska folket. Inte de små partierna. Och demokratin förlorar på blockpolitiken.

– Jag slutar som partiordförande, men jag slutar aldrig att kämpa mot rasism och mot Sverigedemokraterna. Paradoxalt nog har SD:s inträde inneburit att blockpolitiken cementerats. En ny S-ledare kommer att vara beredd att ta ansvar för Sverige.

Därefter tackade Mona Sahlin för alla de ”roliga och ibland tråkiga” riksdagsdebatter hon deltagit i under nära 30 år i rikspolitiken. Hennes anförande följdes av en rad hyllningar från båda sidor blockgränsen.

Först ut var Fredrik Reinfeldt, som menade att Mona Sahlin gjort en ”gedigen politisk värnplikt”.

– Hon har haft förmåga att väcka känslor och sätta agendan som få andra, sade Reinfeldt och framhöll hennes kamp för hbt-personers rättigheter och för att synliggöra utsatta invandrargrupper.

Statsministern tackade Sahlin för det ansvar hon visat i höstas när hon och Socialdemokraterna anslöt sig till regeringens Afghanistanlinje.

S-ledaren fick också en present av regeringen: en ipod laddad med en ljudbok om Mahatma Gandhi.

Folkpartiledaren Jan Björklund, som hör till de allianspolitiker som haft de hårdaste dusterna med Socialdemokraterna, hyllade också Sahlin för hennes stora politiska mod. Han påminde om det personliga och inom S kontroversiella tal hon höll för partiföreträdare i december och sade skämtsamt:

– Hade du hållit det talet före valet hade kanske också jag kunnat tänka mig att rösta på dig.

MP-språkröret Maria Wetterstrand, som också avgår i vår, menade att det till stor del är Mona Sahlins förtjänst att Sverige är ett av världens främsta länder när det gäller hbt-personers rättigheter. Wetterstrand lyfte också fram Sahlins progressiva hållning i asylfrågan och det faktum att hon fört in småföretagsperspektivet i S. Samt att hon bjudit in MP till samarbete.

– Tack vare det har jag fått din vänskap och ditt stöd under en bitvis ganska tung valrörelse, sade Wetterstrand.

Mona Sahlin sammanfattade alla vänliga ord på följande vis:

– Man kanske borde avgå oftare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.