Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sjöstedt angrep S och MP

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett Sverige där riskkapitalbolagen inte får driva omsorgsbolag men där de äldre kan välja Abba istället svensktoppen på boendet. Det lovade Jonas Sjöstedt i sitt tal i Almedalen på fredagskvällen. Han angrep också S och MP för att vaga besked om hur de ska kunna bilda en regering.

Sjöstedt hade mest tur med vädret av alla partiledare hittills denna Almedalsvecka, soligt, nästan vindstilla och 18 grader varmt. Mot en bakgrund av affischer med budskapet ”Inte till salu” hälsade han riskkapitalbolagens lobbyister särskilt välkomna i publiken och belönades med skratt och applåder för det.

Huvuddelen av sitt tal ägnade han sedan åt att brodera ut det välkända budskapet att vinsttuttag ska förbjudas inom vård, skola och omsorg. En ur vänsterpartistisk synvinkel sedelärande berättelse om en kvinna som arbetade i äldreomsorgen fick illustrera detta. Hennes arbetsplats togs över av ett riskkapitalbolag och Sjöstedt serverade sig själv poängen att då skars personalstyrkan ner och omvårdnaden försämrades.

– Deltiderna blev fler. De otrygga anställningarna blev fler. Det egna ansvaret minskade. Jeanette skämdes för att hon inte kunde göra ett lika bra jobb länge, sade Sjöstedt.

Han anspelade sedan på det reformförslag han presenterat tidigare på dagen som ska ge personalen mer inflytande över arbetet inom välfärden. V vill sätta upp en miljardfond för att stötta en sådan utveckling.

Sjöstedt passade också på att ge en känga till Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som han sagt sig vilja regera med. Han krävde Löfven, Fridolin och Romson på besked i regeringsfrågan.

– Socialdemokrater och miljöpartister verkar ha svårt att bestämma sig. De vet inte om de ska styra högerut eller vänsterut. Det är inget litet val. Det handlar om vilken kurs Sverige ska välja. Det är ett val mellan girighet och vinstjakt eller omtanke och solidaritet, sade Sjöstedt.

Enligt Sjöstedt handlade det också om ett vägval när det gäller vapenexporten, järnvägen, pensionärerna, skatterna och arbetsrätten.

– Det är ingen liten skillnad, sade V-ledaren.

Den hårdaste attacken riktade Sjöstedt mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som anklagades för att vara både rasist och hycklare.

– Åkesson har varit med och sänkt bolagsskatterna för miljarder och genomfört jobbskatteavdragen som bygger på att pensionärer får högre skatt än andra. Sedan har han mage att stå här och säga att han ska höja skatten för bankerna sänka den för pensionärer. Så talar en hycklare, sade Sjöstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.