Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sjostedt-bryter-tystnaden-efter-valet-viktigt-med-oppna-dorrar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sjöstedt bryter tystnaden efter valet: ”Viktigt med öppna dörrar”

V-ledaren Jonas Sjöstedt utanför riksdagen.
V-ledaren Jonas Sjöstedt utanför riksdagen. Foto: Nicklas Thegerström

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) vill helst ”inte ha borgerliga partier i regeringen” men samtidigt inte stänga några dörrar. 

Det var beskedet från V-ledaren som på onsdagen höll sitt första offentliga framträdande efter valet. 

VAL 2018

Under den korta pressträffen utanför riksdagen i Stockholm upprepade Jonas Sjöstedt gång på gång: ”Jag vill ha Stefan Löfven som statsminister”. 

Löfven i sin tur har knappt tittat vänsterut sen i söndags, något som inte verkar drabba Sjöstedt så hårt. 

– Utan Vänsterpartiets framgång hade Stefan Löfven inte kunnat göra anspråk på att vara statsminister. Jag vill gärna sitta i regering men vi börjar inte med att ställa ultimatum, vår ingång är att vi vill påverka den kommande regeringens politik, vi vill använda vår framgång i det här valet till det, säger Sjöstedt. 

Han säger vidare att han är redo att ”agera” om Alliansen skulle lyckas ta makten. 

– Om Kristersson skulle göra sig beroende av Jimmie Åkesson, då kommer vi gå in och se till att den legitime statsministern Stefan Löfven får posten. Vänsterpartiet är en del av det rödgröna regeringsunderlaget och vi har aldrig någonsin överlagt att stödja någon annan, säger Jonas Sjöstedt. 

Det verkar ju som Löfven är ute efter en mittenregering, hur ser du på det? 

– Vi föredrar en regering utan borgerliga partier men samtidigt är det bara att titta på läget som är nu, vi måste komma överens och  göra blocköverskridande överenskommelser. 

Jonas Sjöstedt säger också att han har löpande samtal med regeringspartierna, han vill dock inte kommentera vad som sägs under de samtalen. Gällande talmansposten tycker han att det är rimligt att Socialdemokraterna får den, då de är det största partiet. 

Läs mer:

Ewa Stenberg: Åkesson den ende som kan ena borgerliga och S

Stefan Löfven: Att agera stödparti åt Alliansen kan avskrivas fullständigt

Valet 2018 – detta har hänt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.