Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sjöstedt hotar att fälla regeringen

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Other: Lisa Mattisson

Jonas Sjöstedt hotar med att dra sig ur samarbetet med regeringen om den går fram med ett förslag om att begränsa strejkrätten.

– Det vore en provokation, säger V-ledaren.

Strejkrätten har blivit en het fråga på grund av den långdragna konflikten mellan fack och arbetsgivare i Göteborgs hamn. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har öppnat för att kan krävas lagändringar för att undvika den här typen av konflikter.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, sade hon till SVT i början av januari.

Nu går Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till motangrepp. På en pressträff i riksdagen på måndagen utfärdade han en skarp varning till Ylva Johansson och regeringen Löfven. 

– Det är en mycket allvarlig varning till regeringen: lägg inte fram det här förslaget. Rör inte strejkrätten. Det vore en provokation. Använd inte den oansvariga lockouten i Göteborgs hamn som ett argument för att inskränka konflikträtten för Sveriges löntagare, säger Jonas Sjöstedt.

Konflikten vid Göteborgs hamn har pågått sedan 2016.
Konflikten vid Göteborgs hamn har pågått sedan 2016. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sedan valet 2014 har regeringen ett budgetsamarbete med V. Skulle regeringen gå vidare med ett förslag om inskränkt strejkrätt så skulle det enligt Sjöstedt kunna få drastiska konsekvenser. 

– Det skulle allvarligt skada vår relation till regeringen och våra möjligheter att samarbeta med den. Vi hoppas att de tar den här varningen på allvar och att de lyssnar på alla de fackföreningarna som säger att det här inte behövs.

Jonas Sjöstedt markerar att han är beredd att gå mycket långt om regeringen inte lyssnar. Han hänvisar till när S-regeringen Carlsson tvingades avgå 1990.

– Vi har fällt en socialdemokratisk regering en gång i vårt partis historia. Det var när man lade ett förslag om att begränsa strejkrätten.

Läs mer: Sjöstedt: Jag är besviken på Ohly 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.