Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sjostedt-overens-med-m-och-kd-om-att-falla-regeringen/

Politik

Sjöstedt: Överens med M och KD om att fälla regeringen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: Magnus Hallgren

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) säger till Expressen att han har kommit överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om att lägga fram ett misstroendevotum mot regeringen. 

Det skulle kunna bli aktuellt om frågan om arbetsrätten skulle läggas fram på riksdagens bord. 

Moderaternas Ulf Kristersson säger att han inte har kontaktats av Jonas Sjöstedt men att han ”alltid är beredd att fälla regeringen”. 

Rätta artikel

Som en del av det 73-punktsprogram som låg till grund för januariöverenskommelsen fanns en ny arbetsrättsreform. På torsdagen meddelade regeringen att man kommer att starta en utredning i ärendet, något som fick Jonas Sjöstedt att se rött. 

Han har tidigare avgett ett misstroendelöfte och menat att hans parti är vågmästare. 

Nu säger Sjöstedt till Expressen att han är överens med Moderaterna och Kristdemokraterna om att fälla regeringen över arbetsrättsfrågan. Något som skulle bli aktuellt först om ett par år, när det finns ett färdigt lagförslag för riksdagen att ta ställning till. 

Sjöstedt vill inte säga när han fört sådana samtal med M och KD men tillägger att ”det är ingen tvekan om att de tydligt säger att de i sådant fall är redo för ett misstroende”. 

För att oppositionen ska kunna fälla regeringen, behöver de stöd från Sverigedemokraterna. Hur de ställer sig i frågan om att fälla regeringen över arbetsrätten är ingenting som Sjöstedt har tagit reda på. 

– Vi förhandlar ju aldrig med dem och försäkrar oss aldrig om deras röster, säger han till Expressen. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver i ett sms till DN att han inte har kontaktats av Jonas Sjöstedt:

”Men vi är alltid beredd att fälla regeringen om att det finns en majoritet emot den eftersom att vi tycker att den är dålig”. 

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att Jonas Sjöstedt i så fall får ta ansvar för ett misstroendevotum. 

– Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt med en sådan regering, så ska han ju naturligtvis göra det, om det är motivet. Men det måste han själv svara på, säger han till TT. 

DN söker Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för en kommentar. 

Läs mer: Sjöstedt hotar med politisk konflikt om arbetsrätten