Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sjostedt-sagar-lo-forslag-om-valfardspakt/

Politik

Sjöstedt sågar LO-förslag om välfärdspakt

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt talar på Gustav Adolfs torg i Göteborg på första maj. Foto: Adam Ihse/TT

GÖTEBORG. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson uppmanar Stefan Löfven att sluta en pakt med C och L om miljardinvesteringar i välfärden. Jonas Sjöstedt (V) avfärdar det som ”önsketänkande”.

– Välfärdspakter sluter man vänsterut, säger han.

Rätta artikel

Januariavtalet satte prägel på årets första maj-firande. Socialdemokraterna har gått med på uppluckrad arbetsrätt, sänkta skatter för höginkomsttagare och marknadshyror, i strid med arbetarrörelsens grundprinciper. Det har motiverats med att Stefan Löfven kunde sitta kvar som statsminister och att Sverigedemokraterna hålls borta från inflytande.

– Jag skulle ljuga om jag sade att det är ett enkelt läge i den facklig-politiska samverkan mellan LO och partiet. Det blir mer kritik mot Socialdemokraterna än man brukar se, sade ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till DN innan han höll sitt första maj-tal i Kalmar.

LO-basen uppmanar nu statsminister Stefan Löfven att ta initiativet för att fylla januariavtalet med mer innehåll som bär S-prägel.

– Bjud in Annie Lööf, och vem det nu blir i Liberalerna, till förhandlingar om en ny pakt. En välfärdspakt för Sverige, sade Karl-Petter Thorwaldsson i sitt tal.

Pakten skulle handla om ett stort investeringsprogram för att vård, skola och omsorg ska hänga med i den demografiska utvecklingen. Enligt LO:s beräkningar behövs det 108 miljarder kronor mer under åren 2020–2022. 

Ett annat syfte med en sådan pakt skulle enligt Karl-Petter Thorwaldsson vara att knyta de två borgerliga partierna närmare S inför nästa val. 

– Om tre år ska de möta väljarna igen. Partierna bakom januariavtalet måste ta ut en riktning för vad den här mandatperioden ska handla om, säger han.

Vänsterpartiet har efter regeringsbildningen öppet försökt närma sig fackföreningsrörelsen i ett försök att skapa nya allianser mot politiken i januariavtalet. I sitt första maj tal i Göteborg tecknade Jonas Sjöstedt bilden av att det är hans parti och inte Stefan Löfvens som går i takt med facket.

– Det mullrar i fackföreningsrörelsen, sade han med hänvisning till regeringens förslag om begränsad strejkrätt och planerna på ändringar i anställningsskyddet.

Jonas Sjöstedt slog dock snabbt ner på LO-förslaget om en välfärdspakt med de borgerliga samarbetspartierna.

– Det är önsketänkande. Annie Lööf är ute efter att sänka skatterna och skära i de offentliga utgifterna. Vi märker redan att med borttagen värnskatt och andra skattesänkningar så fattas det pengar till välfärden. Det är deras politik och det är den som Socialdemokraterna nu genomför. En välfärdspakt sluter man vänsterut, säger Jonas Sjöstedt.

Han lanserade på onsdagen också ett nytt V-förslag om pensionerna. De som har fyllt 61 år och inte längre klarar av sitt arbete för att de är utslitna ska inte tvingas att söka jobb inom andra yrken. Istället ska de kunna få sjukersättning tills de går i pension vid 67. På så sätt ska de slippa att få en orimligt låg pension, vilket är risken om den tas ut för tidigt.

– Vi vill ha en gräddfil för undersköterskor, byggjobbare och andra som slitit så att kroppen inte orkar längre, säger Jonas Sjöstedt.

Läs mer: Sjöstedt vill stoppa höjd EU-avgift med M och KD 

Läs mer: V vill ha ”gräddfil för undersköterskor”

Läs mer: LO vill ha välfärdspakt med C och L