Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sjöstedt slipper hånen – har flyttat från Östermalm

Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedt. Foto: Jessica Gow/TT

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har lämnat Östermalm. I mellandagarna flyttade han med sin fru från Gärdet i Stockholm till en lägenhet i Midsommarkransen, söder om Södermalm. Orsaken är att hans fru, som är anställd på Utrikesdepartementet, inte längre har rätt till tjänstebostaden på Gärdet.

Jonas Sjöstedt har i olika sammanhang hånats för att han bor på Gärdet som är en del av Stockholmsstadsdelen Östermalm med övervägande höginkomsttagare.

Sjöstedt i Rakt på sak: Återinför skatt på förmögenhet och arv

Själv har han konstaterat att han är en av få som röstar på sitt eget parti i området. Men den 28 december gick flyttlasset.

– Min fru har haft tjänstebostad, men tjänstebostad har man en viss tid. Sedan får man hitta någonting annat, säger han till DN.

Tillsammans med sin fru har han nu flyttat in i Midsommarkransen, en stadsdel där Vänsterpartiet fick uppemot 18 procent i riksdagsvalet i fjol mot 5,7 procent i genomsnitt i landet som helhet.

– Midsommarkransen är fint, tycker han.

Paret Sjöstedt ska nu hyra en bostadsrätt i andra hand i fyra år av bostadsrättsinnehavare som bor utomlands under tiden.

– Det är nära Håkan Juholt i Västertorp, konstaterar han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.