Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sjöstedt: Svårt för rödgrön minoritetsregering att regera

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt tror att en rödgrön minoritetsregering får svårt att regera efter nästa val. Orsaken är att Sverigedemokraterna blir vågmästare.
”Det som är möjligt att göra för alliansen är inte möjligt att göra för de rödgröna”, säger Jonas Sjöstedt.

När Jonas Sjöstedt träffade riksdagsjournalisterna på tisdagsförmiddagen så handlade en stor del av diskussionen om regeringsfrågan. I dag styrs Sverige av en minoritetsregering. Den modellen tror Jonas Sjöstedt blir svår att kopiera för de rödgröna partierna även om de på papperet vinner valet och blir större än alliansen.

– Även om Sverigedemokraterna inte förhandlar med regeringen, för det gör man inte, så röstar Sverigedemokraterna i merparten av voteringarna i riksdagen som alliansen. Det är det som gör att alliansen kan regera i dag. Om alliansen består och de tillsammans med Sverigedemokraterna har majoritet skulle det vara jättesvårt för oss att få i genom besluten i riksdagen, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill gärna sitta med i en rödgrön regering efter valet nästa höst. Men för att ingå i en regering vill Vänsterpartiet att möjligheterna för företag i välfärdssektorn att ta ut vinst stoppas.

– Vi fortsätter inte dagens privatiseringspolitik. För oss är det här en avgörande fråga, vi måste få till en förändring. Jag tycker att hela debatten om att skolorna plockar elever som är lönsamma visar hur orimligt vinstintresset är, säger Jonas Sjöstedt.

Den senaste tiden menar Sjöstedt att hela debatten flyttats åt det håll där Vänsterpartiet befunnit sig länge. Han menar att både Miljöpartiet och Socialdemokraterna positionerat om sig i frågan och närmat sig V:s linje.

– Vi måste hitta en lösning där vi får till en rejäl förändring. Vi kan inte fortsätta som vi gör i dag. Det måste till mer än en kosmetisk förändring, det behövs en verklig förändring, säger Jonas Sjöstedt.

Hittills har varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet sagt att de vill ha med Vänsterpartiet i en regering. Jonas Sjöstedt säger att han har goda kontakter både med språkrören och S-ledaren Stefan Löfven. Jonas Sjöstedt brukar träffa Stefan Löfven någon gång i månaden.

– Vi träffas med någon månads mellanrum, det är lite oregelbundet. Sedan hörs vi på telefon och sms ibland.

Vad talar ni om?

– Vi pratar om det politiska läget och vi pratar om hur det ser ut framöver naturligtvis. Men det är samtal i förtroende, så jag tänker inte redovisa innehållet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.