Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sjöstedt till fränt angrepp på Socialdemokraterna

Other: Henrik Montgomery/TT

KARLSTAD. Jonas Sjöstedt blåser till strid om vänsterväljarna. I sitt tal på partikongressen gick han till fränt angrepp på Socialdemokraterna som han anklagade för att vara på ”glid högerut”.

– Vi har ett nytt politiskt landskap där vi är det enda vänsterpartiet, säger Sjöstedt.

Under hela mandatperioden har Vänsterpartiet haft ett intimt samarbete om statsbudgeten med Stefan Löfvens S-MP-regering. Nu är det valår och V-ledaren Jonas Sjöstedt markerar att då är det mer konfrontation än samarbete som gäller.

I sitt öppningstal på partikongressen, som pågår i Karlstad till och med söndag, ägnade han sig framför allt åt att angripa Socialdemokraterna hårt. Jonas Sjöstedt hymlar inte med att han är ute efter missnöjda s-väljares röster.

– Socialdemokraterna har tappat gnistan. När väljarna går in bakom vallokalens gröna skärmar där i september, då ska de känna till vad som skiljer Socialdemokraterna från Vänsterpartiet, sade han i sitt tal.

Han talade om en socialdemokrati som ”glider iväg högerut”. På en pressträff efter talet beskrev han detta som en möjlighet för Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt talade om ”ett nytt politiskt fält”.

– Stefan Löfven beskriver själv Socialdemokraterna som ett mittenparti och är tydlig med att han föredrar samarbete med borgerliga partier. Det går inte att öka jämlikheten med den inriktningen, med partier som vill ha lägre löner och marknadshyror. Vi har ett nytt politiskt landskap där vi är det enda riktiga vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt.

Kongressens huvudpunkt är partiledningens förslag till valplattform med riktlinjer för vilken politik partiet ska torgföra inför väljarna. Den har rubriken ”Ett Sverige för alla, inte bara för de rikaste” och det genomgående temat är ökad jämlikhet.

Den springande punkten är skattesystemets utformning. Vänsterpartiet har förgäves argumenterat för återinförd förmögenhetsskatt och avskaffade RUT-avdrag i budgetförhandlingarna med regeringen.

– Vi har inte förmått Socialdemokraterna att ändra skattesystemet så att man skjuter över skatterna från arbete till kapital. Det går inte att öka jämlikheten om man inte har en bättre fördelning. Det är vår huvudkonflikt, säger Jonas Sjöstedt. 

Det som krävs för att rucka på den socialdemokratiska positionen är ett ökat väljarstöd för V, resonerar Jonas Sjöstedt. 

– Jag tycker att vi har lyckats med mycket i budgetsamarbetet med tanke på det valresultat vi fick sist. Får vi ett bättre valresultat så kan vi ändra på mer. Det är det mandatet vi ber väljarna om. 

I sitt tal riktade Jonas Sjöstedt kritik mot Socialdemokraterna även för uppgörelsen med de borgerliga om pensionerna, vilken enligt honom missgynnar dem som blir utslitna i förtid. V-ledaren beskrev också regeringens skärpta styrning av Försäkringskassan som en orimlig behandling av de sjuka. Han upprepade sin varning till regeringen om att inte lägga fram förslag om inskränkningar i strejkrätten, en fråga som har aktualiserats av en segsliten hamnkonflikt i Göteborg.

Genom konfrontation med Socialdemokraterna och storslagna löften om jämlikhet hoppas Jonas Sjöstedt att locka nya väljargrupper. Han inspireras av internationella förebilder som Jeremy Corbyn i Storbritannien och Bernie Sanders i USA

– Jag tror att vi kan nå väljare som har röstat både på Socialdemokraterna och Miljöpartiet tidigare, men också många unga väljare som känner sig främmande inför den politiska debatten. Det är så tydligt i Storbritannien och USA och andra länder att ett tydligt vänsterbudskap om jämlikhet kan lyckas med det.

De fräna formuleringarna till trots vill Jonas Sjöstedt fortsätta samarbetet med regeringen åtminstone tills årets vårbudget är klar i april. Ett krav som partiet har ställt inför de förhandlingarna är utökade investeringsbidrag till hyresrätter.

Fakta V-kongressen

Pågår i Karlstad till och med söndag. 225 ombud från hela landet ska fatta beslut om framför allt den politik som partiet ska driva i valrörelsen. Denna valplattform innehåller bland annat:

 

En ny förmögenhetsskatt, kallad miljonärsskatt.

Kortare arbetstid med ett första steg nästa mandatperiod.

Försäljningsstopp för fossildrivna bilar år 2025.

Tryggare jobb genom att anställningsformen allmän visstid avskaffas.

Rätt till familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd för flyktingar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.