Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sjöstedt: Vi är garanten för en icke-borgerlig regering

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Other: Henrik Montgomery/TT

En röst på Vänsterpartiet är den enda garantin för en regering utan borgerliga partier. Det var budskapet när Jonas Sjöstedt avslutningstalade på partikongressen.

– Det som behövs är mer vänsterpolitik, sade V-ledaren.

I sitt tal listade Jonas Sjöstedt tre argument som han hoppas ska övertyga väljare att rösta på V. Det första är partiets politik för jämlikhet.

Läs mer: Så vill V korta arbetstiden

Jonas Sjöstedt nämnde den omfördelande skattepolitiken, kraven på ett nytt pensionssystem och förslagen om kortare arbetstid som finns i den valplattform som kongressen har spikat.

– Varje annat parti i riksdagen står i dag för en ekonomisk politik där klyftorna ökar, hävdade Jonas Sjöstedt.

Han pekade sedan på regeringsfrågan och påpekade att V är det enda partiet som säger nej till regeringssamarbete med de borgerliga. Udden var tydligt riktad mot S-ledaren Stefan Löfven och hans inviter till Centern och Liberalerna.

– Vilka av de 80 reformer som Vänsterpartiet har förhandlat fram är Löfven beredd att offra för att få regera med borgerliga partier? frågade V-ledaren retoriskt.

För det tredje lyfte Jonas Sjöstedt fram Sverigedemokraterna och menade att V är den starkaste motvikten till Jimmie Åkessons parti.

– SD lever på människors oro, rädsla och utsatthet. Därför är det livsviktigt att politiken förbättrar vardagen för vanliga löntagare och pensionärer, sade Jonas Sjöstedt och pekade på den politik som partikongressen har spikat under helgen som ett recept för detta. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.