Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sjöstedt: Vi har pratats vid inför debatten

De rödgröna partiledarna har förberett sig genom att pratat med varandra på telefon inför kvällens partiledardebatt i Sveriges Television. Det berättade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt när han anlände till tv-huset på Gärdet.

– Vi har haft kontakt med varandra och diskuterat debatten. Jag skulle inte säga att vi pratat ihop oss, men vi har berättat lite grand vad vi ska ta upp, säger han.

Det organiserade samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet avslutades efter valförlusten 2010. Men Sjöstedt berättar att partiledarna fortfarande "träffas ibland och pratar".

– Den här gången blev det på telefon, säger han.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ville först inte bekräfta samtalen när han kom till tv-huset.

– Jaså? svarade han och skrattade när DN.se frågade vad de rödgröna partiledarna samtalat om.

Sedan bekräftade han:

– Vi talas vid.

Det är Stefan Löfvens första partiledardebatt sedan den ekonomiska politiken under hans partiledarskap presenterats i och med att skuggbudgeten kom i onsdags.

– Tidigare har han glidit på en räkmacka. Sedan de presenterade sin budget har han inte svarat på några frågor, så det blir spännande, tyckte folkpartiledaren Jan Björklund när han kom till tv-huset.

Även för de tre småpartierna i regeringen blir debatten viktig. Inte minst för Kristdemokraterna som fortsätter att ligga under fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna, trots att partiet fick igenom flera av sina krav i förhandlingarna om höstbudgeten. Men partiledaren Göran Hägglund spelade ner betydelsen när han kom till tv-huset.

– Jag tror inte man ska överdriva en sådan här debatt. Det spelar roll för agendan de kommande månaderna, men det är inte det här som kommer att avgöra valet 2014, säger han.

Även Centerpartiets Annie Lööf pressas av opinionssiffror kring 4-procentsspärren. Hon pratade i går ihop sig med de andra borgerliga partiledarna.

– Vi har pratat ihop oss om känslan där inne. Vi har inte delat upp sakområden. Jag är här för att prata om det Centerpartiet tycker är viktigt som jobb till unga.

Den som kom sist av de åtta partiledarna till SVT-debattens sminköser var statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Först kom Åsa Romson (MP) och därefter Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som sade att han var jetlaggad och hade laddat med två liter kaffe.

Frågan är hur många väljare som kommer att se Agenda-debatten i SVT2 som börjar klockan 20.00 och pågår till klockan 22. Konkurrensen är hård med nypremiär för tittarsuccén "Solsidan" i TV4 kl 20.00 och en halvtimme framåt. Det är den tid som tittarsiffrorna under en tvåtimmarsdebatt brukar ligga som högst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.