Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sjöstedt vill återinföra skatt på förmögenhet och arv

20:40. V-ledaren Jonas Sjöstedt vill återinföra skatt på förmögenhet och arv. Dessutom vill partiet se en minskning av ränteavdragen.

I kommande budgetförhandlingar med regeringen tänker Vänsterpartiet driva att skatten på förmögenhet och arv återinförs. Dessutom vill partiet se en minskning av ränteavdragen som gör det dyrare att ha riktigt stora lån. Det säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i DN-tv:s ”Rakt på sak”.

Jonas Sjöstedt vill efter dansk modell sänka ränteavdragen stegvis från 30 till 25 procent under fem år. Men han vill att de med störst lån ska tvingas betala mer, till exempel genom att avdragsmöjligheten för räntekostnader över 100.000 kronor per år slopas.

– Man ska inte kunna dra av mer än så. Det tycker jag är ganska rimligt, säger han inför de kommande blocköverskridande samtalen om bostadskrisen.

Efter hånen: Sjöstedt flyttar från Östermalm

V-ledaren vill betala byggande av nya bostäder med sänka ränteavdrag. Boverket bedömer behovet på grund av bland annat den stora flyktingsströmmen till uppåt 100.000 nya bostäder per år under kommande fem år, lika mycket som under miljonprogrammet på 1960- och 70-talen.

Sjöstedt vill också återinföra skatten på förmögenhet och arv, trots att Socialdemokraterna hittills sagt blankt nej.

– Det är alldeles rimligt att göra, säger Jonas Sjöstedt.

Men tror du verkligen att Socialdemokraterna är beredda att göra det?

– Det återstår att se. Det blir en av knäckfrågorna när vi ska förhandla budgeten.

Vänsterpartiet samarbetar med regeringen om den ekonomiska politiken, trots att partiet inte ingår i den migrationsöverenskommelse som slöts i höstas. Men det är inte konstigt, tycker V-ledaren.

– Vi har en fri roll. Vi är ett oppositionsparti, men vi har samtidigt störst inflytande, säger Jonas Sjöstedt som vill se mer pengar i vårbudgeten till svenskundervisning som komplement till andra välfärdssatsningar.

Han varnar för att skärpt gränskontroll och id-kontrollerna som sker på bussar, färjor och tåg innebär kraftigt ökad flyktingsmuggling till Sverige framåt våren.

– Nu är vintern här och vädret dåligt. Men allt tyder på att det här tar fart till våren och sommaren, säger Sjöstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.