Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sjöstedt vill pressa EU om lönedumpning

För att stoppa lönedumpning vill Vänsterpartiets nya partiledare ta i med hårdhandskarna mot EU. Tillsammans med S och MP vill Jonas Sjöstedt blockera alla fördragsändringar i riksdagen – om inte EU garanterar svensk arbetsrätt.

I sitt första tal som partiledare för Vänsterpartiet förklarade Jonas Sjöstedt att full sysselsättning är partiets, och den ekonomiska politikens, viktigaste mål. Jonas Sjöstedt beskrev otrygga anställningar, låga inkomster och bemanningsföretag som ett samhällsproblem som i synnerhet drabbar unga hårt.

Han pratade också mycket om löne­dumpning, där exempelvis lastbilschaufförer jobbar i Sverige med dåliga villkor och för en bråkdel av de svenska lönerna. Jonas Sjöstedt vill att de som arbetar i Sverige ska ha svenska villkor och svenska kollektivavtal.

– Det finns inget solidariskt i att utnyttja arbetare från andra länder under usla villkor. Det är ren diskriminering.

Vänsterledaren vill därför att EU inför ett socialt protokoll där svenska kollektivavtal garanteras. För att uppnå detta vill han sätta press på EU genom att oppositionen i riksdagen blockerar nästa ändring i EU:s fördrag. Sverige har som alla andra EU-länder vetorätt mot fördragsändringar.

– Vi uppmanar socialdemokrater och miljöpartister att förena sig med oss och redan nu göra klart att varje förslag till fördragsändring kommer att blockeras i riksdagen om vi inte får ett socialt protokoll.

Socialdemokraternas talesman i EU-frågor, Marie Granlund, menar att frågan inte är aktuell just nu, eftersom inga fördragsändringar är planerade, men avvisar inte tanken.

– Vi vill verkligen ha ett socialt protokoll och vi tycker att det just nu är ett kanonläge för Sverige att driva detta, att regeringen gör något och inte bara sitter bredvid i EU.

Kan ni tänka er att blockera en fördragsförändring i riksdagen?

– När nästa fördragsförändring kommer måste vi se vilken typ av ändring det handlar om.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.