Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Sju frågor splittrar alliansen inför valet

Inför valet nästa år är allianspartierna splittrade i flera viktiga frågor. Riskkapitalbolagen i välfärden är den svåraste stridsfrågan, uppger allianskällor för DN. M och FP vill få bort riskkapitalisterna från vården och skolan – men C och KD stretar emot.

Inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har välfärdsföretagens vinster i många år orsakat en ofta infekterad intern debatt. För Vänsterpartiet är frågan av sådan dignitet att partiet endast sätter sig i en regering som gör något rejält åt vinstfrågan.

Efter många års enighet har de privata alternativen inom vård och skola seglat upp som en stridsfråga även inom alliansen.

DN har talat med flera centralt placerade personer i allianspartierna och samtliga pekar ut frågan om riskkapitalbolagen i välfärden som en av de svåraste frågorna att lösa inför valet nästa år.

Folkpartiet och Moderaterna har ompositionerat sig och riktar nu hård kritik mot de riskkapitalbolag som finns inom vård, skola och omsorg.

Såväl finansminister Anders Borg (M) som folkpartiledaren Jan Björklund har sagt att de vill ha bort riskkapitalbolagen från välfärden.

– De är enbart inne för att ägna sig åt spekulationer för några år och sedan sälja vidare, sade Björklund inför FP:s landsmöte förra helgen.

M och FP öppnat för att införa en tidsgräns som definierar långsiktigt ägande. Tio år är den gräns det talats om, en linje som från början Social­demokraterna drev utan framgång i friskolekommittén.

Inom både Kristdemokraterna och Centerpartiet finns en stor tveksamhet till att införa en tidsgräns.

– Även om det är praktiskt möjligt att fatta ett sådant beslut är det inte aktuellt för Centerpartiet att medverka till det. Att gå in och sortera efter ägandeform är inte vettigt, säger Centerpartiets förste vice ordförande Anders W Jonsson.

Han tycker inte att frågan nödvändigtvis behöver lösas före valet.

– Det här är inte en fråga som pockar på beslut. Vi har stora problem med brister på långsiktighet, men det är inte kopplat till ägandeformen, säger Anders W Jonsson.

Men att vänta med att lösa ut den känsliga frågan till efter valet nästa år är inget alternativ, menar flera andra av DN:s källor. Inom Folkpartiet och Moderaterna ser man en stor risk med att gå in i en valrörelse som försvarare av ett system som stora delar av väljarkåren misstror.

Frågan om riskkapitalbolagen i välfärden har, enligt vad DN erfar redan varit uppe och vänt hos partiledarna vid ett tillfälle under hösten utan att nå en lösning.

I december ska ägarprövnings­utredningen få ett tilläggsdirektiv om hur välfärdsbolag ska avkrävas ett varaktigt ägande. Allianspartierna kommer att invänta utredningen, som väntas blir klar under våren, innan man tar ställning till frågan om riskkapitalbolagen.

– Men då måste vi sätta ner foten. Det här måste styras upp i god tid innan valmanifestet kommer i slutet av augusti, säger en centralt placerad allianskälla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.