Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Sjutimmarsdag nytt MP-mål

Partistyrelsen, med bland andra Gustav Fridolin och Yvonne Ruwaida, fick inte gehör för sitt förslag att skrota en generell sänkning av arbetstiden.
Partistyrelsen, med bland andra Gustav Fridolin och Yvonne Ruwaida, fick inte gehör för sitt förslag att skrota en generell sänkning av arbetstiden. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Kravet på sex timmars arbetsdag försvinner. I stället ska Miljöpartiet verka för en sjutimmarsdag. ”En sten har fallit från mitt hjärta”, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter.

Den största stridsfrågan på Miljöpartiets kongress handlar om arbetstiden. Partiledningen vill slopa kravet på en generell arbetstidsförkortning och i stället minska arbetstiden genom andra åtgärder.

På lördagsförmiddagen röstade partiet i den brännheta frågan. Resultatet blev att partistyrelsens försök att slopa kraven på en generell sänkning av arbetstiden stoppades.

Däremot försvinner Miljöpartiets klassiska krav på sex timmars arbetsdag ur partiprogrammet. Den linje som vann blir att partiet ska verka för en arbetsvecka på 35 timmar.

Förslaget vann med stor majoritet, 169 röster för mot 50 stycken nej. Beslutet följdes av ett stort jubel från ombuden.

– En sten har fallit från mitt hjärta. Det var en förkrossande majoritet, säger Carl Schlyter, som varit en av de mer tongivande kritikerna av partiledningens nya linje.

Han säger att för honom kvittar det om partiet kräver en arbetsdag på sex eller sju timmar.

– Min principfråga är att vi tar ut effektiviseringsvinster genom ökad livskvalitet istället för ökad tillväxt, säger Carl Schlyter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.