Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/skandalen-i-svenska-kraftnat-kraver-lagskarpning/

Politik

Skandalen i Svenska Kraftnät kräver lagskärpning

Anders Ygeman (S). Foto: Paul Hansen

Skärpta rutiner och hårdare lagar – det är regeringens recept för att undvika fler skandaler liknande dem som skett inom Svenska Kraftnät och Transportstyrelsen. Men regeringen kan inte garantera att åtgärderna räcker.

– Det är klart att lagstiftning inte räcker mot dem som bryter mot lagar, säger Anders Ygeman (S).

Rätta artikel

På torsdagen kallades energiminister Anders Ygeman till riksdagens näringsutskott för att förklara vad regeringen gör för att säkerställa att det inte uppstår fler allvarliga säkerhetsluckor inom svenska myndigheter.

Bakgrunden är att DN i en rad artiklar avslöjat missförhållanden inom myndigheten Svenska kraftnät som ansvarar för ryggraden i landets elnät. Det handlar bland annat om att vänskapsband har påverkat tillsättningar av höga poster och personer har fått befogenheter utan att ha säkerhetskontrollerats. Dessutom har utländsk personal hos en tjänsteleverantör fått access till elnätets styrsystem.

Enligt Anders Ygeman arbetar regeringen med att skärpa rutinerna för att förhindra att sådana saker händer igen. Det rör sig om både skärpta rutiner och skärpta lagkrav.

– Vi har skärpt ett antal lagar. Redan den första april träder den nya säkerhetsskyddslagen i kraft. Den kommer att skärpa arbetet i myndigheterna på alla nivåer, säger Anders Ygeman.

Han kan dock inte garantera att åtgärderna är tillräckliga.

– Lagstiftningsmässigt räcker det. Men det är klart att lagstiftning inte räcker mot dem som bryter mot lagar. Då krävs det ett aktivt tillsynsarbete och en aktiv granskning, säger Anders Ygeman.

Efter DN:s avslöjanden har Ulla Sandborgh tvingats avgå från posten som generaldirektör för Svenska kraftnät. Dessutom har Moderaterna anmält förre energiministern, numera näringsministern Ibrahim Baylan (S) samt statsminister Stefan Löfven (S) till riksdagens konstitutionsutskott med anledning av skandalen.

Anders Ygeman utesluter inte att regeringen kan återkomma med ytterligare åtgärder mot Svenska Kraftnät efter att de pågående granskningarna blir klara.

– Efter att vi fått en genomlysning av vad som har hänt kan det bli aktuellt med nya åtgärder, säger Anders Ygeman.

Energiministern hade kallats till näringsutskottet på begäran av ordförande Carl-Oskar Bohlin (M).

– Den stora frågan är fortfarande inte besvarad, nämligen hur regeringen kommer att säkerställa att det här inte händer igen. Man hänvisar till en lång rad åtgärder man vidtagit tidigare och slår sig för bröstet. Det är en klen tröst när det här ändå har kunnat hända, säger han.

Han liknar det som hänt i Svenska Kraftnät med det som tidigare hände i Transportstyrelsen och som då blottlade allvarliga säkerhetsbrister.

– Det är inte tack vare regeringens åtgärder som det här har kommit upp i ljuset. Det här är en konsekvens av visselblåsare och grävande journalister. Regeringens hantering hittills bär mer prägeln av en krishantering av dem själva än hantering av det underliggande problemet, säger Carl-Oskar Bohlin.

Läs mer: Riksdagen vill höra Ygeman om Svenska kraftnät

Läs mer: Historien bakom DN:s granskning