Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/skansk-sd-topp-vill-forbjuda-prideflaggan/

Politik

Skånsk SD-topp skrev inlägg om att förbjuda prideflaggan

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den kommunala SD-toppen Teddy Nilsson har på Facebook sagt att han vill förbjuda prideflaggan, eftersom den ”ifrågasätter heteronormen”, avslöjar tidningen Expo. Nilsson tillbakavisar på fredagen att han vill förbjuda flaggan men tycker kommunen ”bör avstå från att använda politiskt laddade symboler”. 

Sverigedemokraterna styr numera Svalövs kommun tillsammans med de betydligt mindre Moderaterna och Kristdemokraterna samt med passivt stöd av Liberalerna.

Ny ordförande för kommunstyrelsen är SD:s Teddy Nilsson. Han är också ledamot i Region Skånes fullmäktige.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet att Nilsson på Facebook länkat till ett blogginlägg med rubriken ”Är (C-ledaren) Annie Lööf en folkförrädare?” Nilsson gav samtidigt kommentaren ”Väl valda ord”.

Uttrycket ”folkförrädare” är en del av en hatretorik som ibland används av högerextremister.

På fredagen skriver tidningen Expo att Nilsson i ett annat Facebookinlägg sagt att han tycker att prideflaggan ska förbjudas. ”Förbjud exkluderingsflaggan nu!!” skriver han.

Ombedd att förklara vad han menar skriver han att han syftar på prideflaggan, ”då denna blivit hbtq-rörelsens främsta varumärke och denna rörelse ifrågasätter heteronormen”.

Inlägget, som skrevs i augusti 2017, kan bara ses av Nilssons vänner på Facebook, men Expo har tillgång till en skärmdump av det.

I ett mejlsvar till DN förnekar Teddy Nilsson att han anser att prideflaggan ska förbjudas.

”Inlägget är skrivet efter en debatt om att hissa Prideflaggan i kommunens egna flaggstång. Jag tycker inte att Prideflaggan ska förbjudas. Däremot bör kommunen avstå från att använda politiskt laddade symboler som riskerar att splittra snarare än att ena kommunens invånare”, skriver han.

Angående att ifrågasätta heteronormen skriver Nilsson att det ”är fritt för var och en att ifrågasätta det man vill”, eftersom det ”är en del av yttrandefriheten”.

”Med det sagt tycker jag inte att det är kommunens uppgift att lägga fokus på just detta.”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson är kritisk till det Nilsson har skrivit men tycker samtidigt att hans förklaringar är tillräckliga för att saken ska kunna läggas till handlingarna.     

”Ytterst är det klumpigt och onyanserat givet kontexten respektive fråga är kopplad till. Man måste kunna diskutera och debattera också känsliga frågor, samtidigt som man behöver vara tydlig och balanserad i sin kritik. I detta avseende finns det fog för kritik mot inläggen”, säger Gustafsson i en mejlkommentar.

”Sett till hans egna förklaringar finns det dock ingen anledning att ifrågasätta hans bakomliggande mening. Vi ser därför händelsen som utagerad.”