Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Skarp kritik mot regeringens flyktingutspel

Foto: Roger Turesson

På torsdagen skriver regeringen på DN Debatt om hur politiken ska förbättras för att nyanlända ska få jobb snabbare. Men kritiken låter inte vänta på sig.

”Jag förstår inte riktigt varför de skrivit debattartikeln. Det finns inga konkreta förslag”, säger Pieter Bevelander, professor vid Institutionen för internationell migration och etniska relationer vid Malmö högskola.

I dag presenterar regeringen förslag för att öka möjligheten för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden och få bostäder snabbare.

Men under dagen har kritiken inte låtit vänta på sig.

– Det finns inga nya konkreta förslag. Kommunerna bidrar redan, visserligen i varierad utsträckning, till mottagandet säger Pieter Bevelander, som forskar om migration vid Malmö högskola.

Vad borde man göra konkret?

– Min uppfattning är att man borde fokusera på grundskolan och satsa på de nyanländas barn, säger Pieter Bevelander.

Han säger också att läget har varit extremt under de senaste åren.

– Man ska komma ihåg att invandringen till Sverige totalt de 5-6 senaste åren har ökat mer än någonsin och då uppstår köer i alla led, både till bostäder och jobb, säger han.

Hur ska man lösa situationen?

– Mottagandet är väldigt ambitiöst och för att förändra läget krävs det mer pengar, säger Bevelander.

Kan man jämföra läget med flyktingvågen efter Balkankriget?

– Än så länge är det för tidigt att jämföra men det är sannolikt att vi inte har tagit emot de svagaste grupperna från Syrien och troligen är deras utbildningsnivå relativt god och det finns bättre förutsättningar för att de ska etablera sig, säger Bevelander.

Oppositionen är kritisk till regeringens förslag.

Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag skriver på Twitter "När regeringen äntligen skriver om integration slår de tyvärr rekord i många ord utan konkreta förslag".

Läs mer: Ewa Stenberg: En seger för Miljöpartiet – för ovanlighetens skull

Centerpartiets talesperson i migrationsfrågor, Johanna Jönsson, är upprörd.

– Vi var rätt chockade att regeringen inte kommit fram till något konkret på sex månader och nu ska de sätta sig ner och fika med parterna och hoppas att det ska leda till någonting, säger Johanna Jönsson till DN.

Hon tycker att det är allvarligt att regeringen inte har några konkreta åtgärde för att lösa kommunernas mottagande.

– Det öppnas boende med kort varsel och skolorna vet inte hur de ska hantera alla som kommer. Det är en stor del av haveriet, säger hon.

Emma Henriksson (KD), gruppledare i riksdagen, sällar sig också till kritikerna och pekar på partiets egna förslag.

– Vi föreslår sänkt inkomstskatt för att nyanlända snabbare ska komma i jobb. Vi öppnar upp för att Migrationsverket ska kunna bygga egna modulbostäder för att minska trångboddheten och vill ta bort EBO för en jämnare fördelning över landet. Tre konkreta förslag som vi gärna diskuterar hur vi kan genomföra, skriver hon i en kommentar.

Moderaterna har en integrationspolitisk arbetsgrupp som leds av förra arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson.

– Vi arbetar med frågorna under våren och sommaren och återkommer sedan med våra förslag, säger hon, och riktar kritik mot regeringen.

– Man hade ett skissartat förslag i dag, och det var att Ylva Johansson ska sätta sig ner med parterna. Det visar hur oförberedda man är, säger Elisabeth Svantesson till DN.

Främst är hon kritisk till att regeringen inte har några förslag på arbetsmarknadsområdet.

– Man underlättar inte för företag utan har en politik som går i motsatt riktning när man på olika sätt försvårar för företagen att anställa människor, säger hon.

Vad har ni för förslag i er arbetsgrupp?

– Väljarna underkände oss i valet och vi ska återkomma till våra förslag, säger Elisabeth Svantesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.