Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Skärpt kritik mot Sverige

Sverige får rejält på tafsen av Europarådet. Skälet är den fortsatta vägran att ge insyn i hur de politiska partierna finansieras.

I Europa är det bara Sverige, Malta, San Marino och Schweiz som saknar lagstiftning med krav på att partierna öppet ska redovisa de ekonomiska bidrag som tas emot.

Redan för två år sedan uppmanade Greco, Europarådets organ för korruptionsövervakning, Sverige att genomföra sju rekommendationer gällande insyn i partifinansieringen.

Sveriges svar gick ut på att inga åtgärder behövs och att det inte finns några planer på att ändra det rådande självreglerande systemet.

Nu återkommer Greco i en utvärderingsrapport och tonläget mot Sverige har höjts:

"Den totala bristen på någon konkret handling är slående."

Greco konstaterar att ingen av de sju rekommendationerna är genomförda. Slutsatsen blir att "den uppenbara motsträvigheten (...) är totalt otillfredsställande".

Därför begär Greco att ordföranden i Europarådets svenska delegation, riksdagsledamot Marietta de Pourbaix-Lundin (M), senast den 31 oktober redogör för hur arbetet går med att genomföra rekommendationerna.

– Jag har inte läst utvärderingsrapporten än och kan inte säga vad jag kommer att svara, sade hon till TT i påskhelgen.

S svängde

Historiskt har Moderaterna och Socialdemokraterna varit emot en lag om öppen redovisning. Men förra året svängde S.

I riksdagen i december tog dåvarande S-ledaren Mona Sahlin upp frågan:

"Varför, Fredrik Reinfeldt, motsätter du dig regler som innebär att vi undanröjer skuggan av en misstanke om korruption i politiken?"

Statsministern svarade, som han alltid har gjort, att partiernas frivilliga överenskommelse om redovisning innebär tillräcklig öppenhet utan att röja valhemligheten för privata bidragsgivare.

Riksdagsledamot Björn von Sydow (S), vice ordförande i Europarådets svenska delegation, vill ha en lag som reglerar att bidrag på över 20 000 kronor från enskilda ska vara offentliga.

– Och det kommer jag naturligtvis att föreslå att vi som delegation ska svara Greco, säger han till TT.

En sådan lag borde egentligen kunna genomdrivas i riksdagen, menar Björn von Sydow som tar Grecos fräna utlåtande på stort allvar:

– Men Moderaterna har, jag vet inte vilket ord jag ska hitta..., förmått Centern och Folkpartiet, som i verkligheten vill ha en sådan här reglering, att avstå från sin ståndpunkt.

TT kunde under påsken inte nå Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten för att höra om partilinjen ligger fast trots Europarådets skärpta kritik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.