Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Skattepengar betalar största delen av Lennartssons fallskärm

Emma Lennartsson tillsammans med Stefan Löfven 2014.
Emma Lennartsson tillsammans med Stefan Löfven 2014. Other: Lotta Härdelin

Det är skattebetalarna som står för största delen av den fallskärm som Socialdemokraterna betalar till statsminister Stefan Löfvens avgångna statssekreterare Emma Lennartsson. Mer än hälften av partiets intäkter består nämligen av offentliga medel, visar DN:s genomgång.

När DN i torsdags avslöjade fallskärmen från partiet till Lennartsson, som i sin avskedsintervju betonade att hon inte skulle få något avgångsvederlag från regeringskansliet, satt statsminister Stefan Löfven i P4 Upplands radiostudio. I direktsändning sade han:

— Det är partiet som fattar beslut, det är inte skattepengar. Det är partiet som fattar beslut och betalar.

Vad han inte berättade var att det mesta av Socialdemokraternas pengar kommer från skattebetalarna.

DN har tagit del av det största riksdagspartiets redovisning till Kammarkollegiet av 2016 års intäkter. Där framgår att mer än hälften av intäkterna på nästan en kvarts miljard kronor kommer från skattemedel.

Men Stefan Löfven står ändå fast vid sitt uttalande.

”Statsministern har inget mer än tillägga än det han sagt tidigare", skriver hans pressekreterare Jonatan Holst i ett svar till DN.

Emma Lennartssons fallskärm kan bli upp till på 1,3 miljoner kronor om hon inte har andra inkomster under tolv månader från och med den 1 september i år när fallskärmen utlöstes.

Till hennes månadslön på 109.800 kronor tillkommer kostnader för arbetsgivaravgifter, som enligt Socialdemokraterna uppgår till 34.499 kronor i månaden, vilket innebär att den totala kostnaden för partiet som mest kan bli drygt 1,7 miljoner kronor.

Vid sidan om offentliga medel på 134,5 miljoner kronor står spel och lotterier för den näst största delen av intäkterna på drygt 22 miljoner kronor. Andra stora bidragsgivare är fackliga organisationer.

Landsorganisationen (LO) bidrog med 6 miljoner kronor och de stora LO-förbunden Kommunal med 3,1 miljoner kronor och Metall med 1,5 miljoner kronor.

DN har sökt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som deltog i mötet den 1 september när verkställande utskottet, Socialdemokraternas högsta ledning, fattade beslutet att ge Emma Lennartsson en ”trygghetsförsäkring”. Motiveringen var att hon varit anställd på partiet innan hon gick till statsrådsberedningen.

Men Thorwaldsson vill inte ge någon kommentar.

Inte heller Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och Kommunals ordförande Tobias Baudin vill svara på DN:s frågor om de anser att fallskärmen är rätt användning av medlemmarnas bidrag till partikassan.

Fakta.Emma Lennartsson

Nationalekonomen Emma Lennartsson, 43, värvades från fackförbundet Kommunal till Socialdemokraterna efter att Stefan Löfven blivit partiledare 2012. När den rödgröna regeringen bildades efter valet 2014 blev hon statssekreterare i regeringskansliet och Löfvens närmaste medarbetare. Hon avgick med omedelbar verkan den 27 augusti. Orsaken var att hon deltagit i två möten där hon haft möjlighet att ställa frågor om it-skandalen på Transportstyrelsen, något hon inte gjorde. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.