Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/skatterna-sanks-med-nara-sex-miljarder-nasta-ar/

SVENSK POLITIK

Skatterna sänks med nära sex miljarder nästa år

52 sek.
Bild 1 av 1 Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår ett system där konsumenter får bonus om de köper miljövänliga bilar och där bilar som släpper ut mycket koldioxid straffas med högre skatt.
Foto: Noella Johansson/TT

Regeringen räknar med att skattetrycket kommer att sänkas de närmaste åren. Enligt beräkningar som DN tagit del av sänks skatterna med nästan sex miljarder kronor nästa år.

På onsdagsmorgonen är det dags för finansminister Magdalena Andersson (S) att presentera regeringens sista budgetproposition före nästa års val. Det blir en budget med satsningar på svindlande 40 miljarder kronor som regeringen kan bära med sig i nästa års valrörelse.

Satsningarna kommer att genomföras utan att regeringen höjer skattetrycket i Sverige. Enligt beräkningar i statsbudgeten som DN tagit del av kommer skatterna att sänkas med 5,9 miljarder kronor under 2018.

Den överlägset viktigaste förklaringen är att regeringen sänker pensionärsskatten med drygt fyra miljarder redan nästa år. Andra större skattesänkningar är avdragsrätten för fackföreningsavgiften (1,34 miljarder) och sänkt arbetsgivaravgift för den först anställde hos enskilda näringsidkare (1,8 miljarder).

Läs mer: Reseavdraget utreds – ska inte längre gynna bilåkande i och till städer

Summan av regeringens skatteförslag skulle emellertid ha sett annorlunda ut om inte oppositionen i augusti stoppat två planerade skattehöjningar. Finansministern ville både att fler löntagare skulle betala statlig skatt och ändra de så kallade 3:12-reglerna för beskattningen av landets småföretag. Efter hot om misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd drog regeringen dock tillbaka förslagen. Om 3:12-reglerna hade ändrats skulle summan av regeringens skatteförändringar ha varit nästan tre miljarder lägre.

I regeringens sammanställning ingår inte heller förändringen av den så kallade resolutionsavgiften för bankerna. Motståndarna till avgiften brukar beskriva den som en skatt men regeringen ser det annorlunda. Enligt regeringen handlar det om en avgift eftersom pengarna öronmärks för att kunna användas som buffert vid en eventuell bankkris, inte för att fylla hål i statskassan. Förändringen av resolutionsavgiften beräknas innebära en höjning med två miljarder kronor under 2018.

Regeringens bedömning för de kommande åren är att skattetrycket kommer fortsätta att minska. Enligt prognosen kommer statens skatteintäkter att krympa med närmare tio miljarder kronor både 2019 och 2020.

Läs mer: Maria Crofts: Valbudgeten ger något till de allra flesta

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt