Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Skatteutskott tar upp välfärdsbolagen

Efter DN:s granskning ska riksdagens skatteutskott kalla till sig Skatteverkets generaldirektör. Miljöpartiet vill veta hur stort hot riskkapitalbolagens skatteupplägg innebär för den svenska skattebasen.
”Vi måste veta om det skulle behövas skarpare regler”, säger ledamotenMats Pertoft (MP).

Som DN berättat är Skatteverket oroat över hur de stora välfärdskoncernerna manövrerar för att minska sina beskattningsbara inkomster och därmed undvika skatt.

Tidigare trollades miljardbelopp undan framför allt med hjälp av interna ränteupplägg. Pengarna kunde genom stora lån till koncernernas ägare föras ur landet till skatteparadis utan att passera Skatteverket. Vid sidan av de interna snurrorna har bolagen haft liknande upplägg med externa lån, framför allt via banker. Enligt Skatteverket belånas välfärdskoncernerna omotiverat högt för att minska vinsten och därmed även skatten.

Upplägget är så omfattande att det kan vara ett hot mot den svenska bolagsskattebasen, enligt Skatteverkets skatterevisor Börje Noring.

Det uttalandet har fått Miljöpartiet att reagera. Skatteutskottsledamoten Mats Pertoft (MP) vill nu att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson ska komma till skatteutskottet och redogöra för hur allvarligt skatteupplägget är.

– Jag kommer gå in till skatteutskottets presidium och begära att Skatteverkets generaldirektör kommer till utskottet för att redogöra för det här. Om tjänstemän säger att uppläggen eroderar bolagsskattebasen i Sverige, och att det inte blir bättre när de hittar nya hål, så måste vi ligga på. Politiken ska vara så pass snabb och framsynt att vi agerar när vi får dessa signaler, säger han och fortsätter:

– Det här måste vi ta på väldigt stort allvar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.