Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Skolan blir valets hetaste fråga

Efter vinterns Pisaundersökning överskuggar skolan nu alla andra politikområden i väljarnas ögon. Fyra av tio prioriterar skolan högst, visar DN/Ipsos mätning. Men trots många utspel och hård debatt har inget parti lyckats dra fördel av väljarnas engagemang.

Pisarapporten i november höjde ytterligare temperaturen i den heta skoldebatten. Den internationella utvärderingen visade att Sverige har den sämsta utvecklingen av alla OECD-länder när det gäller 15-åringarnas kunskaper.

Nu syns effekterna av rapporten och dess efterspel i opinionen. I en mätning som DN/Ipsos låtit göra har skolan dragit ifrån alla andra politikområden när väljarna rankar valets viktigaste frågor. 40 procent av de tillfrågade anger nu skolan som viktigast, en statistiskt säkerställd uppgång på 10 procentenheter sedan senaste mätningen i september.

Johanna Laurin Gulled är analytiker på opinionsföretaget Ipsos.

– Skolfrågan har legat bland topp tre länge. Skillnaden är att den nu har ökat så kraftigt. Det är rimligt att tro att det beror på att skolan har dominerat debatten och nyhetsbevakningen efter Pisarapporten, säger hon.

De politiska utspelen har duggat tätt och många har försökt rycka åt sig initiativet i skolfrågan efter rapporten. Men DN/Ipsos mätning, som gjordes den 17–28 januari, visar att inget parti har lyckats utnyttja väljarnas växande engagemang till att stärka sin position.

Socialdemokraterna fortsätter att ha förtroende från flest väljare när det gäller skolan (29 procent) men kan inte räkna hem någon statistiskt säkerställd uppgång. Folkpartiet ligger kvar på 20 procent och en klar andraplats trots oppositionens anklagelser mot utbildningsminister Jan Björklund (FP) för att vara skyldig till problemen i skolan.

Enligt Johanna Laurin Gulled är det svårt för partierna att på kort sikt dra nytta av sådana här förskjutningar i opinionen.

– Vad som uppfattas som de viktigaste frågorna kan svänga snabbt, det handlar om det som finns i nyhets­flödet. När man värderar varje parti är det långsammare rörelser. Kanske upplever man inte att S har en bättre politik än i september och är därför inte beredd att omvärdera partiet just i skol­frågan, säger Laurin Gulled.

Annars är DN/Ipsos januarimätning i huvudsak positiv läsning för S-ledaren Stefan Löfven. Socialdemokraterna åtnjuter störst förtroende i fem av sju tunga sakfrågor. Förutom skolan är det jobb och sysselsättning, sjukvård, äldreomsorg samt flyktingar och invandring.

I den mycket viktiga jobbfrågan, rankad tvåa av väljarna, är dock avståndet mellan de två stora partierna mycket litet.

– Det är i stort sett dött lopp mellan S och M. Vi lär se en hård kamp mellan dem i jobbfrågan ända fram till valet, säger Johanna Laurin Gulled.

Moderaterna behåller förstaplatsen i frågan om vem väljarna anser är bäst på att ta ansvar för Sveriges ekonomi, en bedömning som enligt statsvetarna är av avgörande betydelse när väljarna slutligen ska bestämma sig. Trenden för Reinfeldt och Borg är dock negativ. Från juni ifjol har det skett en statistisk säkerställd nedgång från 50 till 43 procent.

Trots det ligger Socialdemokraterna fortfarande långt efter och rankas högst av bara 23 procent av väljarna.

– Det är ingen slump att S försöker bryta sig in på det här området. Det syntes väldigt tydligt i den senaste partiledardebatten där S försökte undergräva bilden av regeringens förmåga att sköta ekonomin. Men trots idoga försök har de inte lyckats öka sitt förtroende, säger Johanna Laurin Gulled.

Hon menar att mätningen av väljarnas förtroende för partierna i de olika sakfrågorna sammantaget ger en bra förklaring till varför opinionsläget ser ut som det gör. Enligt DN/Ipsos januarimätning av partisympatierna hamnar C och KD utanför riksdagen och S är ensamt större än M och FP tillsammans.

– Socialdemokraternas politik bedöms som bättre än Moderaternas i flera av de frågor som väljarna ser som viktigast, säger Johanna Laurin Gulled.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.