Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Skolan ska inte ha vinstmotiv”

Foto: Robert Henriksson
”Stoppa vinster i skolan!” Lena Sommestad, som dykt upp som en ”dark horse” i parti-ledarstriden i Socialdemokraterna, vill förbjuda alla friskolor med vinstintresse.

– Jag har en vänsterprofil, säger den förra miljöministern som berättar för DN hur det gick till när hon oväntat blev ett namn i Socialdemokraternas partiledardiskussioner.

Det började när hon satt vid sitt skrivbord i villan i Uppsala och läste ett mejl.

– Det kom från några personer jag inte känner. Det stod: Hej! Vi har två saker att säga. Vi tycker du är fantastisk och vi har skapat ett upprop för dig.

Sedan dess har hemsidan kom-igenlena.nu samlat ihop över 1.400 namnunderskrifter för att Sommestad ska bli Socialdemokraternas nästa partiledare.

– Det är lite svindlande, måste jag säga.

Vill du bli partiledare, om du får frågan?

Hon blir tyst i nästan tio sekunder.

– Jag vet inte vad jag skulle svara, för jag vet inte var det här kommer att landa. Det har för mig förefallit som en helt orealistisk tanke.

Men hon vill tillbaka till politiken. I fjol hoppade hon av ett välbetalt vd-jobb på branschorganisationen Svensk fjärrvärme för att försöka komma in i riksdagen igen. Men hon misslyckades när S förlorade ett av sina riksdagsmandat i Uppsala län.

– Det var jättetråkigt. Jag känner att jag har någonting att bidra med.

Sommestad är professorn som vill återupprätta kopplingen mellan kunskapssamhället och socialdemokratin efter att Mona Sahlin – utan en enda universitetspoäng – slutat som S-ledare.

Viktigast är hälsa, klimat, infrastruktur och utbildning där hon vill stärka den statliga styrningen. Hon är betydligt radikalare än sitt parti när det gäller skolan.

– Jag är övertygad om att vinstmotivet inte hör hemma i skolan.

Men kan man verkligen vrida tillbaka klockan när man en gång släppt fram ägandeformer i vinstdrivande bolagsform?

– Det är absolut ett problem. Men man måste göra det. Om skolresultaten försämras har vi rullat tillbaka historien till 1950-talet i Sverige.

Hon ifrågasätter även verksamheter inom vård och omsorg med vinstintresse.

– Vi vet att politiken vi haft i Sverige givit den längsta medellivslängden och bästa genomsnittliga hälsan. Det finns ingen forskning som visar att det skulle bli bättre med den marknadsorienterade politik som bedrivs i dag.

Hon har kritiserat partikollegan i Uppsala Thomas Östros för att driva en retorik från 90-talet om den ekonomiska politiken, helt avsaknad av diskussion om klimatet.

Så här positionerar hon sig i de frågor som enligt eftervalsanalysen förklarade Socialdemokraternas misslyckande i storstadsområden.

● Fastighetsskatten: Den modell som de rödgröna föreslog före valet var ”ganska väl avvägd”.

● Förmögenhetsskatt: Det är ”rimligt med en viss förmögenhetsskatt”.

● Bortre gräns i a-kassan: Somme-stad säger nej.

Alla tre synpunkterna ligger klart till vänster i partiet. Ändå vill hon inte kalla sig vänstersosse.

– Jag är väldigt mycket i mitten. Och i min plädering för en väl fungerande stat är jag nästan socialkonservativ.

Fakta: Lena Sommestad

Ålder: 53 år.

Yrke: Professor i ekonomisk historia. Frilansforskare.

Familj: Make Bo Malmberg och tre barn, 25, 22 och 14 år.

Bakgrund: Miljöminister i Göran Perssons regering 2002–06. Vd för branschorganisationen Svensk fjärrvärme 2007–10. Kandiderade till riksdagen i fjol men kom inte in på grund av S tillbakagång. Är första S-reserv på Uppsalabänken. Var EMU-motståndare under folkomröstningskampanjen om euron. Sitter i Riksbanksfullmäktige sedan 2006.

Stöds av: Socialdemokratiska studentföreningar. Namninsamlingen på hemsidan komigenlena.nu hade fram till i går samlat 1 410 underskrifter. Ledarsidan på tidningen Arbetarbladet i Gävle förespråkar henne som partiledare och hon har även stöd av Gotlands Folkblad.

DN

 

Fakta: Så ser oddsen ut

Lena Sommestad ger fem gånger pengarna som S-ledare på spelbolaget Ladbrokes. Så här såg oddsen ut i går eftermiddag:

Sven-Erik Österberg 1,9

Veronica Palm 4,5

Lena Sommestad 5,0

Thomas Östros 6,0

Mikael Damberg 6,5

Pär Nuder 7,0

Ylva Johansson 12,0

Morgan Johansson 13,0

Håkan Juholt 13,0

Anders Lago 13,0

Leif Pagrotsky 26,0

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.