Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/skriftliga-ordningsbetyg-i-skolan-har-fatt-majoritet-i-riksdagen/

Politik

Skriftliga ordningsbetyg i skolan har fått majoritet i riksdagen

Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna har länge slagits för skriftliga ordningsomdömen i skolan. Nu finns majoritet för förslaget i riksdagen.

Rätta artikel

På tisdagen fattade utbildningsutskottet beslutet om att uppmana regeringen att införa skriftliga ordningsbetyg i skolan. Omdömena ska gälla för högstadie- och gymnasieelever. 

– Liberalerna har under många år lyft frågan om arbetsro och trygghet i klassrummet och detta är en av flera åtgärder som vi vill införa för att uppnå en förändring. Jag vill även betona att det handlar om frivilliga omdömen och att det är skolan som avgör om de vill införa betygen i högstadiet eller på gymnasiet, säger Liberalernas skolpolitiska talesperson och vice ordförande i utbildningsutskottet, Roger Haddad. 

Haddad vill även förtydliga att utbildningsutskottet vill att ordningsomdömet ska finnas som en bilaga till terminsbetygen. De ska alltså inte tas med i slutbetygen. 

Jan Björklund uttalade sig i SVT:s aktuellt i går och menade att de tänker tvinga regeringen att genomföra detta. Utbildningsminister Anna Ekström (S) var kritisk till förslaget och menade att lärarna mot sin vilja skulle behöva skriva en massa onödiga ordningsomdömen. 

– Det här är en riktigt dålig idé som går ut över lärarna. Jag vill säkerställa att de får ägna sig åt det som är viktigt nämligen undervisning och att trygga studiero, sa hon i SVT:s aktuellt. 

När riksdagen nu fattat beslutet kommer Liberalerna göra sitt yttersta för att regeringen ska återkomma med ett förslag så ordningsomdömen kan införas i Sverige, menar Roger Haddad. 

– Skolan övertar aldrig föräldrarnas ansvar, det kan inte nog betonas. Men lärarna har samtidigt uppdrag i skollagen att dels utbilda eleverna, dels förmedla värderingar. När elever kommer försent, struntar i att passa tider, kallar lärare för tillmälen eller stökar så ska det speglas i ett ordningsomdöme, säger han.   

Haddad och Liberalerna har tidigare sagt att de vill införa en ordningskommission som ytterligare en åtgärd för att få bukt med stöket i skolan. Tanken med det är att specifikt titta på frågor som rör studiero och ordning. Men också för att få en nationell bedömning om hur situationen i skolan ser ut i dag.