Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Skuggregering kan utmana regeringen Reinfeldt

Flera ledande socialdemokrater har talat om vikten av att bredda ledarskapet i partiet, och också om att en skuggregering bör tillsättas. DN.se har pratat med Eric Sundström, chefredaktör för Dagens Arena och S-debattör, om tänkbara namn som skuggministrar.

ARBETSMARKNAD
”Det är viktiga frågor. Tomas Östros och Sven-Erik Österberg är personer som kan ämnet utantill. Båda är tidigare ministrar med mycket erfarenhet, vilket kommer behövas i en skuggregering. Det finns en del kritik mot dem men alla personer med erfarenhet har så klart bagage. Jag tycker att det finns många, många argument för att de ska finnas med i en skuggregering. Personligen tycker jag att Östros är en av de outnyttjade kompetenserna i socialdemokratin just nu.”

EKONOMI
”I riksdagsgruppen finns två självklara personer. Tomas Östros och Leif Pagrotsky. De är duktiga ekonomer båda två. Men man bör även knyta tunga ekonomer som inte har riksdagsplats till sig. Exempelvis skulle Jens Henriksson, vd för Stockholmsbörsen och Magdalena Andersson, överdirektör på Skatteverket, kunna ta den här skuggministerposten.”

UTRIKES
”Margot Wallström, Jan Eliasson och Åsa Westlund är tre utmärkta kandidater. Eliasson brukar man kalla nestorn inom svensk utrikespolitik, han har exempelvis varit både utrikesminister och USA-ambassadör. Margot Wallström har förstås gedigna EU-kunskaper. Åsa Westlund till sist är EU-parlamantariker, en ung lovande stjärna med goda kunskaper i Europa.”

UTBILDNING
”Det givna namnet är Mikael Damberg, om han inte ska få ännu större uppgifter. Han är ett yngre namn med framtiden för sig, dessutom en bra debattör. Han har redan fått Jan Björklund stressad i de här frågorna. Utbildning delas ofta upp på två departement, och en person som Luciano Astudillo skulle kunna ta hand om skolfrågor medan Damberg tar utbildning och forskning.” 

FÖRSVAR
”En idé är Morgan Johansson eller liknande, någon som är allmänpolitiker. En som verkligen kan försvar men som är lite äldre är Björn von Sydow. Håkan Juholt har ju också stor erfarenhet i ämnet. Jag tycker att personer som haft ett uppdrag bör ges en andra chans, men det är upp till Löfven om han vill ta med honom. Efter Juholts insats på Folk och försvarkonferensen i Sälen är det kanske mindre troligt.”

MILJÖ
”Åsa Westlund är väldigt intressant. Hon har jobbat med miljö och med konsumentpolitik i Euopaparlamentet. En ung kvinna med EU-erfarenhet och gedigna kunskaper. Spännande."

JÄMSTÄLLDHET
”Jag kommer att tänka på tre personer som skulle kunna ta de frågorna. Jytte Guteland, Maryam Yazdanfar och Ardalan Shekarabi. Alla tre är starka debattörer och väldigt kunniga. Shekarabi forskar nu i Uppsala och har kontakter även utanför partipolitiken. Yazdanfar sitter i riksdagen och är en person som kan växa ytterligare.”

SOCIAL
”Man skulle kunna ta Veronica Palm som börjar bli mer känd och suttit i VU. Trots sin unga ålder har hon lång gedigen erfarenhet av socialdemokratin. Hon har jobbat mycket med socialförsäkringsfrågor, varit vice ordförande för socialförsäkringsutskottet.”

JUSTITIE
”Det uppenbara namnet är Tomas Bodström som är en av Sveriges populäraste politiker. Med honom får man en väldigt bra debattör som också kan ge sig in i svåra frågor. Som FRA under hans tid som justitieminister. Det visar att han i alla fall inte är rädd att diskutera viktiga frågor.”

Finns det områden där en socialdemokratisk skuggregering extra tydligt kan utmana den sittande regeringen?

– Jobbfrågan kommer antagligen bli den som avgör valet 2014. Där är Stefan Löfven själv väldigt stark. Med de här personerna kommer regeringen utmanas speciellt på skolområdet och även utrikes. Även i välfärdsfrågor med Ylva Johansson, kan det bli besvärligt för regeringen.

Några andra namn som du tror skulle kunna göra nytta för S i en skuggregering?

– Ilja Batljan har doktorerat i socialt arbete och varit mycket aktiv som oppositionslandstingsråd. Vore klockren i hela fältet som rör välfärd, inklusive den heta vårdfrågan och upphandlingar. Som när han drog i bromsen angående Nya Karolinska sjukhuset.

– Heléne Hellmark Knutsson är framgångsrikt kommunalråd från Sundbyberg, ideologisk och pragmatisk på samma gång. Hon brinner för infrastrukturfrågor.

– Anders Lago: framgångsrikt kommunalråd från Södertälje som kan såväl bostads- som integrationsfrågor.

– Och så Emma Lennartsson, chefekonom på Kommunal. Hon bör också knytas till kansliet precis som Magdalena Andersson och Jens Henriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.