Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:59 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/slutgiltiga-resultatet-riksdagsvalet-2018/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Valresultat till riksdagen klart – mandatfördelningen oförändrad

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven.
Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven. Foto: Alexander Mahmoud

Sluträkningen av riksdagsrösterna blev klar på söndagen och mandatfördelningen är densamma som i det preliminära resultatet. De rödgröna partierna får 144 mandat, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

VAL 2018

Tidigt på söndagen hade samtliga 6.325 valdistrikt kontrollräknats och efter att Valmyndighetens nämnd sammanträtt vid 9.30-tiden meddelades det slutliga valresultatet till riksdagen.

– Mandatfördelningen är oförändrad, säger Jenny Stad, presstalesperson vid Valmyndigheten, till DN. 

Läs mer: Så röstade dina grannar – och resten av Sverige

Uppdelat på partier blir mandatfördelningen: Socialdemokraterna: 100 (-13), Moderaterna: 70 (-14), Sverigedemokraterna: 62 (+13), Centerpartiet: 31 (+9), Vänsterpartiet: 28 (+7), Kristdemokraterna: 22 (+6), Liberalerna: 20 (+1), Miljöpartiet: 16 (-9).

– Om man tittar på det allra sista mandatet som tilldelas Liberalerna, vilket var samma som i den preliminära räkningen, så håller de undan med 204 röster från Moderaterna som ligger närmast att ta det här mandatet, säger Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och tidigare sakkunnig i valprövningsnämnden till Sveriges radios Ekot.

Valdeltagandet blev 87,2 procent, vilket är drygt 1,3 procentenheter högre än förra valet. Kommunen Lomma hade det hösta valdeltagandet med 93,7 procent och lägst hade Haparanda med 72,8 procent.

Årets valdeltagande är det högsta sedan valet 1985 då 89,9 röstberättigade röstade. Det högsta valdeltagandet någonsin i Sverige var 1976, då röstade 91,8 procent av landets röstberättigade

Totalt röstade 53.084 personer blankt i årets riksdagsval. Antalet ogiltiga röster på icke anmälda partier var 2.120 i årets val.

I det preliminära valresultatet var det 26.989 röster som var ogiltiga på grund av andra skäl, till det slutgiltiga valresultatet hade de sjunkit till 3.342.

– Det skulle till exempel kunna vara att någon stoppat ner två olika valsedlar till två olika partier i ett kuvert, säger Jenny Stad.

23.647 röster som var ogiltiga av andra skäl blev alltså godkända under omräkningen av rösterna.

– Det är inte ovanligt att det skiljer mellan det preliminära valresultatet och det slutligtiga. För vid den sista räkningen så tittar man på varje valsedel flera gånger, säger Jenny Stad.

 

Läs mer: Så bestäms vem som får bilda regering i Sverige

Nu står det också klart vilka ledamöter och ersättare som kommer att sitta i riksdagen de kommande fyra åren. Bland andra kommer förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson in i riksdagen med hjälp av personröster, efter att han förra året petades ned från Centerpartiet i Kronobergs lista.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP), tidigare språkrör för Miljöpartiet, missar däremot riksdagen eftersom Miljöpartiet tappar nio av sina 25 mandat.

I årets val var antalet personkryss 1.558.561 miljoner, vilket är 24,1 procent av alla riksdagsröster och drygt en halv procentenhet lägre än förra valet. Allra mest personkryssades det i Jönköpings län där 30,1 procent av de röstberättigade satte ett kryss. 

Läs mer: De tar plats i riksdagen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.