Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

"Smaklöst initiativ från SDU"

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, vill starta en kampanj där invandrare ska uppmuntras att återvända till sina hemländer. Både ordföranden för SSU och MUF använder samma ord för att beskriva initiativet: smaklöst.

– Detta är totalt smaklöst och handlar om människor som har flytt från extrema situationer och är utsatta, det är inget man ska skämta om, skriver Erik Bengtzboe, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet, MUF, i en mejlkommentar.

Hans motsvarighet hos Socialdemokraterna uttrycker sig i liknande ordalag.

– Det är ett försök att väcka uppmärksamhet, dessutom på ganska utsatta människors bekostnad, säger Gabriel Wikström, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

I vilka lägen tycker SSU att man kan förespråka återvandring?

– Jag tycker inte fokus ska ligga där. Om människor verkligen vill återvända, men har svårt att göra det ska samhället naturligtvis kunna ge ett stöd för det. Men det människor i utanförskap behöver är stöd med utbildning och jobb, inte påtryckningar att återvända till ett otryggt land. Vi är för invandring, inte bara för de människornas skull, men också för Sveriges skull, säger Gabriel Wikström.

SDU vill rikta sin kampanj mot människor som länge levt i utanförskap, och som de menar inte vill ta till sig in i det svenska samhället. Hur ska man nå dessa?

– Jag håller inte med om problemformuleringen. Det är typiskt Sverigedemokraterna att få det till att de här människorna inte vill ta till sig det svenska. Utanförskap hänger ihop med jobb och utbildning, vi har en hög arbetslöshet i allmänhet och den måste bekämpas.

Vad säger du om att SDU vill ha ut listor från Migrationsverket och Skatteverket på invånare med permanent uppehållstillstånd, och samköra med listor över nolltaxerare?

– Om de skulle få ut listor och använda dem ligger det väldigt nära trakasserier. Man ger sig på individer utifrån de situationer som de levt i under lång tid, och det är inte anständigt ett parti som vill kalla sig demokratiskt, säger Gabriel Wikström.

Wikström och Bengtzboe får medhåll även från Grön ungdoms språkrör Björn Lindgren:

– Det är vidrigt att föreslå riktade dra-härifrån-kampanjer mot grupper som redan tillhör de mest utsatta i samhället. Jag ser likheter med lynchningar mot minoriteter som rasistiska grupper närstående SDU gör sig skyldiga till runt om i världen. Detta hör inte hemma i en demokrati.

På vilket sätt tycker du det är odemokratiskt att ett folkvalt parti föreslår något som är i linje med deras partiprogram?

– Det är självklart inte odemokratiskt att SDU väljer att lägga fram ett politiskt förslag. Det odemokratiska är förslaget i sig, som inte är förenligt med alla människors lika värde. De diskriminerar och pekar ut personer enbart baserat på var de är födda och ifall de har lyckats hitta ett jobb, säger Björn Lindgren.

Vilka lynchningar mot minoriteter och vilka rasistiska grupper pratar du om?

– Lynchningar och hetsjakter sker tyvärr i många delar av världen under olika perioder. Jag syftar inte på en enskild händelse utan på fenomenet i stort. Det är många gånger rasism som driver grupperna som gör detta. Samma rasism visar SDU tydligt att de bär på, bland annat genom dagens utspel.

Finns det några tillfällen då Grön ungdom kan tänka sig återvandring som en tänkbar lösning på utanförskap?

– Nej absolut inte. Om det svenska samhället misslyckas med att ta tillvara på nya svenskar är det politikerna och samhället i stort som har ansvar att åtgärda problemet. De som vill återvandra ska självklart få göra det, men det ska vara helt av fri vilja och inte på grund av påtryckningar och diskriminering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.