Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Snabbare klassificering ska stoppa nätdroger

Foto: Claudio Bresciani/TT

Nätdroger ska stoppas genom att nya substanser snabbare ska kunna klassificeras som narkotika. Det är ett av regeringens förslag utifrån den utredning som gjorts på området.

”Vi tillför mer resurser till Folkhälsomyndigheten för arbetet med att bevaka och utreda nya substanser”, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Utredningen tillsattes i oktober 2015 efter rapporter om hur vuxna och ungdomar köpt nya typer av droger på internet, till exempel syntetiska varianter som ”spice”, som i flera fall fått dödliga konsekvenser.

Försäljarna har kunnat ligga steget före lagen genom att ersätta produkter som förbjudits med nya varianter, efter att ha gjort mindre kemiska modifieringar.

Regeringen föreslår att polisen ska få köpa in substanser anonymt i sitt utredningsarbete. De vill också att personer som hanterar förbjudna, hälsofarliga varor med grov oaktsamhet ska kunna dömas till böter eller fängelse.

Läs mer: Nätdrogen tog deras barns liv – nu vill de varna andra 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.