Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Snart kan Björklund få en läsplatta

Snart kan Jan Björklund själv testa om han tycker att skolböcker, penna och papper går att ersätta med en läsplatta. I lördags startades en insamling för att köpa en platta till utbildningsministern. ”Det handlar om att utveckla barnens kompetens”, säger mannen bakom insamlingen, Niels Paarup-Petersen i Malmö.

Diskussionen om läsplattor i skolan tog fart sedan skolor i Sollentuna beslutat att ersätta penna och papper med läsplattor och snart även plocka bort skolböckerna. Ett beslut som fick Jan Björklund att gå i taket. I en intervju med DN försvarade utbildningsministern de fysiska böckerna och vikten av att lära sig skriva för hand.

"Även i framtiden måste man kunna både skriva och räkna. Man kan inte alltid ha tillgång till en dator var man än befinner sig", sa Björklund till DN.

Alla håller inte med om detta.

I lördags startade Niels Paarup-Petersen, centerpartist och politisk sekreterare i Region Skåne men också aktiv inom kompetensutveckling, en insamling på nätet för att kunna ge Björklund en egen läsplatta. När detta skrivs har han fått in nästan en femtedel av beloppet.

– Jan Björklund är skeptisk till ny teknik och jag vill visa honom att den tvärtom är något som alla har nytta av. Mitt mål är att köpa en platta med 3G som han kan ta med sig och på så sätt komma åt böcker överallt.

Vad säger du om att barnen inte längre lär sig skriva för hand?

– Givetvis ska de lära sig att skriva för hand också. Jag är inte pedagogisk expert lika lite som Jan Björklund är det så hur den undervisningen ska gå till är inget som vi ska bestämma. Nu har vi fått ett nytt verktyg som det gäller att utnyttja pedagogiskt.

Ser du ingen risk med att man ersätter barnens skrivande för hand med läsplattor?

– Det gör det säkert, det finns risker med allt. Men risken i skolan just nu är inte att för många barn lär sig att använda den digitala tekniken utan att för få gör det. Det finns en stor analfabetism när det gäller ny teknik beroende på olika inkomstförhållanden i samhället. Alla har inte råd med datorer och läsplattor. Då är det skolans uppgift att jämna ut de orättvisorna och ge barnen möjligheten att lära sig detta under skoltid, säger Niels Paarup-Petersen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.