Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Socialdemokraterna – historia och ideologi

Stefan Löfven håller tal efter att han utsetts till partiordförande.
Stefan Löfven håller tal efter att han utsetts till partiordförande. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Under många decennier var Socialdemokraterna det parti som hade störst inflytande över det svenska samhället. Sedan valet 2006 sitter partiet i opposition och stödet hos väljarna har sjunkit. Här är en kort bakgrund till partiet.

HISTORIK

Socialdemokratiska arbetarepartiet är Sveriges äldsta, största och historiskt mest mäktiga parti. Det regerade landet större delen av 1900-talet. De borgerliga partierna har bara lyckats besegra S i fem val efter andra världskriget.

Partiet bildades 1889 för att kämpa för arbetarnas intressen. Genom att lansera sig som ett parti lika mycket för medelklassen lyckades partiet behålla ett stort väljarstöd genom åren. Partiet har, ofta i samförstånd med storföretagen, dominerat och haft stort inflytande över utvecklingen av det svenska samhället.

Socialdemokraterna tog plats i regeringen första gången 1917, då med ministrar i en koalitionsregering med Liberalerna samlingspartiet. Samtidigt bröt sig partiets vänsterflygel ut, vilket blev starten för den kommunistiska grenen av svensk arbetarrörelse.1920 tog Socialdemokraternas partiledare Hjalmar Branting över som statsminister.

Under mellankrigstiden lanserades begreppet ”folkhemmet” som blev namnet på det samhällsbygge som Socialdemokraterna kunde genomföra under sitt i princip obrutna maktinnehav 1932-1976. Vid två val fick partiet över 50 procent av väljarnas röster, år 1940 och 1968.

Den partiledare som suttit längst är Tage Erlander som var partiledare under 23 år och statsminister lika länge. Hans efterträdare Olof Palme satt vid makten under 1970-talet innan ett 44-årigt Socialdemokratiskt maktinnehav bröts 1976.

Palme återkom till statsministerposten 1982. Den 28 februari 1986 mördades han i Stockholm. Han efterträddes av Ingvar Carlsson som 1996 lämnade över till Göran Persson.

Under 1990-talets kris gjorde Socialdemokraterna kraftiga nedskärningar i välfärden, vilket kritiserades av många i partiet som en förskjutning högerut. Detta sammanföll med ett kraftigt tapp i väljarstöd. Efter 1994 har partiet aldrig nått över 40 procent av väljarna. Göran Persson lyckades dock, med stöd av ett organiserat samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, fortsätta regera i tio år innan de borgerliga vann valet 2006.

Göran Persson meddelade sin avgång på valnatten och året därefter valdes Mona Sahlin till Socialdemokraternas nya partiledare. Efter att partiet 2010 gjorde sitt sämsta val på hundra år avgick Sahlin och efterträddes i mars 2011 av Håkan Juholt. Efter mindre än ett år hade han position blivit ohållbar, både på grund av politiska felsteg och skandalen kring hans hyresersättning från riksdagen. Stefan Löfven, tidigare fackförbundet Metalls ordförande, utsågs till hans efterträdare.

IDEOLOGI OCH POLITIK

Partiet startades för att skapa ett socialistiskt samhälle på demokratisk väg. Syftet var att ta tillvara arbetarnas intressen. Banden till facken, samlade i LO (grundat 1898), har alltid varit starka. Partiet stödde från början demokratin och partiet har, statsvetare tvistar om när, i grunden accepterat marknadsekonomin. ”Folkhemmet” som blev namnet på Socialdemokraternas samhällsbygge under 1900-talet innefattar en stor skattefinansierad gemensam välfärd.

Socialdemokratin, som är partiets ideologiska bas, förespråkar en fördelningspolitik som ska utjämna ekonomiska skillnader i samhället, och höga skatter för den generella välfärdens skull. Under de senaste 20-30 åren har partiet rört sig mot mitten i fråga om statens och det offentligas roll i ekonomin. Frågor som rut-avdraget för hushållsnära tjänster och privata alternativ inom vård och skola har splittrat partiet.

Antal riksdagsledamöter: 112. Här kan du läsa mer om dem.

Antal ledamöter i EU-parlamentet: 6. Här kan du läsa mer.

PARTILEDARE

Stefan Löfven valdes till partiordförande i januari 2012. Han föddes 1957 i Stockholm men växte upp hos fosterföräldrar i ångermanlänska Ådalen. På gymnasiet gick han tvåårig ekonomisk linje. Därefter studerade han på Socialhögskolan och utbildade sig till svetsare.

Det var som svetsare han inledde sin karriär på Hägglund & söner i Örnsköldsvik 1979. Två år senare fick han sitt första fackliga uppdrag inom Metall. Det fackliga uppdragen blev fler och ledde till att han 2006 valdes till förbundsordförande.

Löfven har i flera år tillhört toppskiktet i det socialdemokratiska partiet. Sedan 2006 sitter han i det mäktiga verkställande utskottet, partistyrelsen inre krets. Vissa av hans ställningstaganden har varit politiskt kontroversiella. Bland annat har han förespråkat fortsatt användning av kärnkraft och motsatt sig särskilda lönepotter för jämställdhet. I sitt installationstal som s-ordförande försökte Löfven tysta kritiken genom att kalla sig själv både miljövän och feminist.

Socialdemokraterna – historia och ideologi

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.