Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S: ”Vi lovar en extra vecka ledighet för föräldrar vid lov”

01:38. Fem extra lediga dagar per förälder, det utlovar Socialdemokraterna nästa mandatperiod. Den så kallade föräldraveckan riktar sig till familjer med barn mellan 4 och 16 år och är tänkt att användas när skola eller förskola har stängt.

Socialdemokraternas nya vallöfte kallas ”familjevecka” och är fem extra lediga dagar per år för föräldrar som de kan ta ut i samband med lov. 

Det berättade finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven under en presskonferens. 

VAL 2018

Förslaget ska gälla alla föräldrar som har barn som är mellan 4 och 16 år gamla. Tanken är att föräldrarna till dessa barn ska få fem dagar var per år som de kan ta ut när barnen är inte är i skolan på grund av lov, skolstart eller studiedagar. 

– En av de största fördelarna i den svenska välfärden är att vi gör det möjligt för föräldrar att kombinera arbetslivet och familjelivet, säger statsminister Stefan Löfven. 

Han säger att det handlar om en klassfråga. 

– En metallarebetare kan inte ta med sig sitt barn till jobbet och inte hellre en sjuksköterska. Detta kan skapa stress och oro för föräldrar som känner att de inte räcker till men också för barn som kanske lämnas ensamma hemma, säger statsminsitern.

Förslaget förväntas kosta ungefär 5.4 miljarder att genomföra. 

– Allt vi går till val på är sådant vi vill införa under mandatperioden. Jag hoppas att det finns fler partier som ser att vi behöver underlätta för barnfamiljer att få det att gå ihop. Syftet är att göra det lättare att orka jobba ett helt långt yrkesliv och inte vara sönderstressad under de åren som barnen är lite mindre, säger finansminister Magdalena Andersson till DN. 

Även statsminister Löfven är inne på samma spår. 

– Vi vill ge föräldrar och barn mer tid med varandra. Det är så många föräldrar runt om i vårt land som har det stressigt och är pressade på riktigt – att få arbetslivet och familjelivet att gå ihop är inte så lätt för alla. Om vi kan ge möjligheten för förädrar och barn att få mer tid för varandra så är det bra.

Borde inte människor jobba fler timmar istället för färre?

–  I dag har vi för många som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. En del av det beror på den här stressen. Det är för många som har svårt att få pusslet att gå ihop. Vi tror att om vi underlättar för föräldrar att få mer tid med sina barn så minskar den stressen och pressen, och det kan faktiskt minska sjukskrivningarna.

Vet ni att det är det som är orsaken till de stressrelaterade sjukskrivningarna?

–  Det är inte hela orsaken men en del av det är det. För många föräldrar är det riktigt slitigt, inte minst ensamstående, att få det här pusslet att gå ihop.

”Familjeveckan” var den största nyheten i Socialdemokraternas manifest. I övrigt lovar man att genomföra välfärdssatsningar på 40 miljarder kronor under den kommande mandatperioden. 

Moderaternas ekonomipolitiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen prioriterar fel. 

– Det är ett sympatiskt förslag men man måste kunna prioritera och då måste vi prioritera otryggheten. Under de här fyra åren har problemen i Sverige vuxit. Nu hade S chansen att berätta hur vi ska komma till rätta med problemen, men de tog inte den chansen, säger Svantesson. 

Men de föreslår ju välfärdssatsningar på 40 miljarder kronor, varför anser du att det inte räcker? 

– Det är uppenbart när man går tillbaka till 2014 har vårdköerna fördubblats och vi har färre poliser i dag än 2014. Att då komma med nya vallöften nu känns väldigt desperat och inger inte förtroende. 

Mikael Arthursson som är Centerpartiets partisekreterare håller med sin allianskollega.

– Det låter ju trevligt men det kommer inte på något sätt att lösa det problemen som Sverige står inför. Och alla de människor som står utan egen försörjning. Det här förslaget löser knappast deras problem, säger Mikael Arthursson (C). 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.